Călin Popescu Tăriceanu: Kovesi e bună de procuror pentru Vladimir Putin

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la România TV că nu o vede nimic pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovsi, în cazul în care nu o să ajungă în funcția de procuror-șef european.

03 mart. 2019, 18:27
Călin Popescu Tăriceanu: Kovesi e bună de procuror pentru Vladimir Putin

„Nu o văd nimica. Doamna Kovesi e bună de procuror de Vladimir Putin. Nu știu și nici nu mă interesează. Să facă ce vrea. Dacă acesta e orizontul PE și atâta văd ei”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. 

„Sunt unii care o susțin pe doamna Kovesi pentru că ei cred că aceste lucruri le servesc din punct de vedere politic. Comisiile pe care le-ați văzut care este aprecierea? Eu vreau să subliniez ceva. Doamna Kovesi nu a fost supusă unui interviu care să evalueze calitățile profesionale. Acolo în comisiile CONT și LIBE s-a dat un vot politic. E foarte interesant că noi primim sfaturi să nu amestecăm politicul în justiției. Acolo în PE s-a decis să îi dea vot favorabil lui Kovesi. Pentru mine arată cât poate să fie votul de politic. Nu i-a pus nimeni întrebări legate de drept european, legate de funcționarea instituțiilor. Acolo nu o să poate să facă tumbe ca pe aici, că aceia sunt oameni cu experiență”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Şeful Senatului a mai spus că analizează foarte atent opţiunea de a candida la alegerile prezidenţiale. „Îmi doresc să fiu preşedintele unei altfel de Românii decât este acum”.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că cea mai mai mare probabilitate este ca PSD-ALDE să aibă la prezidențiale un candidat comun, însă decizia va fi luată după alegerile europarlamentare din 26 mai. Liderul ALDE a precizat că ia în calcul o candidatură și că vrea să fie un altfel de președinte.

„Noi nu negociem cu PSD, avem discuții, ne înțelegem și putem lua decizii în mod comun. În ceea ce privește o candidatură comună, vom analiza, vom face sondaje și o să luăm o hotărâre cam după alegerile europarlamentare. Eu mă gândesc foarte serios (la o candidatură la prezidențiale – n.r.), dar încă nu am luat o hotărâre. Noi trebuie să găsim cea mai bună formulă pentru a-l învinge pe Iohannis. Cea mai mare probabilitate este să mergem cu un candidat comun. Noi avem astăzi o poză de moment. Dacă ea se menține, atunci sigur că da există o minimă logică în acțiunile noastre. Nu spunem ‘domnule, venim cu unul necunoscut’”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

„Analizez această opțiune și voi anunța când va fi cazul. Eu îmi doresc să fiu președintele unei Românii, dar altfel decât este astăzi. Avem 3 mandate prezidențiale care au dezbinat românii. Eu vreau să fiu un altfel de președinte. Încă nu suntem în situația să spunem că decizia va fi luată mâine”, a completat liderul ALDE.

Acesta a mai spus, referitor la alegerile europarlamentare, că „ALDE candidează pe liste proprii, PSD pe liste proprii pentru că ne adresăm și unui electorat diferit”.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai, iar ALDE și-a stabilit deja candidații. Primele trei locuri pe listă sunt ocupate de Norica Nicolai, Daniel Barbu şi Renate Weber.

La finalul anului, în decembrie, vor avea loc alegeri prezidențiale. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, din luna iunie a anului trecut, că va candida pentru un nou mandat, fiind susținut de PNL.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

Conferința Președinților, formată din președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și liderii de grupuri politice, va decide în 7 martie etapele următoare.