Călin Tatomir, fost şef Microsoft România, ARESTAT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani UPDATE

Norbert Hauser, un cunoscut colecționar de covoare orientale, care deține Galeria Buhara situată în cartierul Primăverii din București, a fost arestat preventiv miercuri, în urma unei decizii a Tribunalului București, el fiind acuzat de DIICOT că face parte dintr-o grupare care se ocupa cu evaziunea fiscală și spălarea de bani. În același dosar au fost arestate alte șase persoane, printre care se află și Călin Tatomir, fost director la Microsoft România.

08 iun. 2016, 14:31
Călin Tatomir, fost şef Microsoft România, ARESTAT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani UPDATE

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au reținut miercuri șapte persoane în acest caz, respectiv Valeriu Cristian Arsenie (liderul grupării), Norbert Hauser, Călin Tatomir, Alexandru Valentin Stan, Cezar Florin Golumbeanu, Robert Florin Cristea și Cristian Călinescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Reținerile vin după ce procurorii au efectuat marți 15 percheziții domiciliare în București și județul Ilfov, fiind găsite și ridicate sumele de 60.320 euro, 1.126 USD, 125.500 lei precum și 22 de monede de valoare.

Conform DIICOT, în perioada 2007 — 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil și a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupării Valeriu Cristian Arsenie a creat și utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârșirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, iar în cadrul verificărilor au fost identificate cinci societăți cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a mai reținut că liderul grupării a coordonat în fapt societățile cu comportament fiscal neadecvat și a furnizat administratorilor unor societăți comerciale facturi fiscale, în care au fost înscrise în general servicii de IT (dar și servicii de livrare materiale promoționale, sau întocmire documentații în domeniul construcțiilor, comision și intermediere), care nu au fost prestate în realitate și care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăți comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă și diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat și impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligațiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deținute de către inculpați și părțile responsabile civilmente precum și a unor bunuri mobile și imobile aparținând acestora (imobile, autoturisme și părți sociale la diferite societăți).

————————————————————————————-

Călin Tatomir, alături de alţi şapte membri ai reţelei descoperite de DIICOT, vor fi duşi la tribunal cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, în timp ce pentru ceilalţi trei s-a dispus control judiciar, precizează DIICOT într-un comunicat.

Procurorii au făcut percheziţii la domiciliile celor 11, unde au ridicat documente şi sume de bani ( 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare). Membrii reţelei sunt acuzaţi de consitituirea unui circuit de firme prin care au făcut evaziune fiscală (11 milioane de lei) şi spălare de bani (13 milioane de lei).

COMUNICAT DIICOT

La  data de 07.06.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor ARSENIE VALERIU-CRISTIAN, HAUSER NORBERT, TATOMIR CĂLIN, STAN VALENTIN ALEXANDRU, GOLUMBEANU CEZAR-FLORIN, CRISTEA ROBERT-FLORIN şi CĂLINESCU CRISTIAN precum şi măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii AIRINEI MARIUS, OPRIŞAN RĂZVAN-MARIAN şi DUMITRIU IONUŢ-RĂZVAN, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi).

În cursul zilei de astăzi inculpaţii ARSENIE VALERIU-CRISTIAN, HAUSER NORBERT, TATOMIR CĂLIN, STAN VALENTIN ALEXANDRU, GOLUMBEANU CEZAR-FLORIN, CRISTEA ROBERT-FLORIN şi CĂLINESCU CRISTIAN urmează să fie prezentati Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

***

La data de 07.06.2016, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti și judeţului Ilfov în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate 5 (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat.

S-a reţinut că liderul grupului a coordonat în fapt societăţile susmenționate cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale , facturi fiscale în care au fost înscrise  în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere, etc) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 12.000.000 de lei.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.