CĂLUGĂRUL INFRACTOR. L-a şantajat pe stareţ şi a sustras bani din conturile mânăstirii

Un bărbat hirotonisit ca diacon care a făcut parte timp aproximativ doi ani de zile din obştea de călugări de la Mănăstirea Râşca este inculpat într-un dosar penal care vizează fapte grave, de şantaj, înşelăciune, fals şi uz de fals.

23 sept. 2015, 09:13
CĂLUGĂRUL INFRACTOR. L-a şantajat pe stareţ şi a sustras bani din conturile mânăstirii

Constantin Ioachim Cercasov, originar din Bacău, călugărul Chiril în viaţa monahală, este acuzat că a falsificat documente ale mânăstirii, fabricând o procură în baza căreia a scos din bancă bani ai mănăstirii, scrie monitorulsv.ro. Bărbatul l-a şantajat apoi pe stareţul Mănăstirii Râşca, rezultă din ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Un om de peste 60 de ani, hirotonisit ca diacon, care nu a stârnit nici un fel de suspiciuni când a venit la mănăstire.

Citeşte şi Un fost călugăr a devenit simbolul luptei anti-moschee din Bucureşti

Constantin Ioachim Cercasov este cercetat în cadrul a opt dosare penale, majoritatea pentru fapte de înşelăciune, şi are la activ şi două condamnări pentru fapte de acelaşi gen. Condamnările au fost însă cu suspendare, astfel că bărbatul nu a făcut efectiv încă nici o zi de puşcărie, deşi are vârsta de 65 de ani.

În urmă cu aproximativ trei ani, acesta s-a prezentat la Mănăstirea Râşca, cu o hârtie care stipula că a fost hirotonosit diacon (document valabil). Starețul mănăstirii, părintele Mihail, l-a primit cu braţele deschise, ca pe orice om care cere să fie primit la mănăstire. Faptul că era hirotonisit diacon a fost o garanţie în plus pentru părintele stareţ. În plus, omul din faţa sa era trecut de vârsta de 60 de ani, ceea ce a alungat orice suspiciune. Conştient acum că a greşit că nu a verificat mai în detaliu cine este nou-venitul din mănăstirea sa, părintele Mihail este îngrozit de ce a putut să facă acest om.

Acuzaţii: A luat banii bisericii şi bani în numele bisericii, apoi tot el a trecut la ameninţări

Din ancheta derulată până acum în acest caz rezultă că bărbatul a scos din bancă suma de 30.000 de lei, bani care erau în contul mănăstirii, pentru lucrări de restaurare, şi pe care şi i-a însuşit. A reuşit să scoată banii în baza unei procuri false, susţin procurorii, procură care îl împuternicea pe el, în locul stareţului, să aibă acces la conturile lăcaşului de cult.

Mai mult, bărbatul ar fi strâns sume de bani importante în numele mănăstirii, bani care au rămas însă în buzunarul său. Stareţul Mihail a relatat cum a început să primească telefoane de la cunoscuţi care îl întrebau de călugărul Chiril şi de banii pe care acesta îi aduna în numele Mănăstirii Râşca. În momentul în care şi-a dat seama cu cine are de a face şi i-a cerut socoteală, stareţul a primit ameninţări. Constantin Ioachim Cercasov l-a sunat pe stareţ şi i-a cerut bani în contul „salariului” pe perioada celor doi ani în care a stat la mănăstire şi în care s-a ocupat de contabilitatea lăcaşului de cult. Apoi, a declarat că cei 30.000 de lei pe care i-a scos din bancă nu sunt furaţi, ci sunt dreptul său, plata pentru munca depusă la mănăstire. Au urmat ameninţări legate de reclamaţii pentru că nu a fost plătit legal, pentru munca de contabil.

La un moment dat, stareţul s-a trezit reclamat la poliţie pentru că a vândut o catapeteasmă a bisericii, fapt care nu s-a confirmat.

Pleca foarte des de la mănăstire, la facultate la Iaşi

Părintele stareţ ne-a declarat că nu şi-a imaginat că un om poate face atât de mult rău celor care i-au întins o mână de ajutor. El a mai relatat că din cei doi ani în care a fost călugăr la mănăstire, acesta a petrecut efectiv puţin timp la aşezământul monahal. Foarte des pleca, spunând că face Facultatea de Drept la Iaşi. Unde mergea în realitate încearcă să afle anchetatorii acum. În aceste perioade în care era plecat, avea să afle ulterior stareţul, călugărul strângea bani pentru mănăstire, în realitate pentru el.

Citeşte şi Record uimitor. Un călugăr shaolin a alergat 125 de metri pe suprafaţa mării VIDEO

„Îmi pare rău, a fost şi greşeala mea, că nu l-am cercetat suficient pe acest om, atunci când a venit la mănăstire. Mi-e milă grozav de acest om, e un om fără Dumnezeu, eu l-am iertat, însă probabil că justiţia va face dreptate”, ne-a spus părintele stareţ, care a evitat să intre în mai multe detalii, fiindu-i ruşine de ce a putut face Cercasov.

Cercetat în libertate, sub control judiciar

După ce au fost sesizaţi de caz şi au aflat cu cine au de a face, anchetatorii
au început să strângă probatoriu împotriva lui Cercasov. Pe numele său a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de „şantaj”, „înşelăciune”, „fals” şi „uz de fals”. Săptămâna trecută, la domiciliul din Bacău al inculpatului a avut loc şi o percheziţie, în căutarea de material probator suplimentar. Tot săptămâna trecută, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a solicitat arestarea preventivă a lui Constantin Ioachim Cercasov. Judecătoria Suceava a respins cererea de arestare preventivă, însă i-a aplicat totuşi inculpatului măsura controlului judiciar, fiindu-i impuse mai multe obligaţii şi restricţii.

Aspectul şi comportamentul bărbatului, total atipice unui infractor

Numele lui Constantin Ioachim Cercasov apare în numeroase procese, atât penale cât şi civile, toate vizând recuperarea de prejudicii după fapte penale ori după nerespectarea unor clauze contractuale de natură civilă.

Surse judiciare au precizat că bărbatul, prin aspectul său fizic şi prin comportament, este total atipic unui infractor, având o mare putere de convingere cu privire la persoana sa. Inclusiv părintele stareţ s-a convins foarte greu că acest om nu este ceea ce a vrut să pară. Aceasta este de altfel o calitate pe care o au mai toţi cei care trăiesc o viaţă din înşelăciuni. Sunt foarte credibili şi convingători, doar cei care au mai avut de a face cu astfel de oameni putând să nu cadă în plasa lor.