Camelia Bogdan, la DNA în urma plângerii sale privind decizia de excludere din magistratură

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA, a ajuns la DNA, miercuri după-amiază, pentru a fi audiată în urma plângerii sale privind excluderea din magistratură.

12 iul. 2017, 13:26
Camelia Bogdan, la DNA în urma plângerii sale privind decizia de excludere din magistratură

Camelia Bogdan a ajuns la DNA la ora 16.00, fiind chemată în urma plâgerii depuse împotriva lui Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare care a decis să transmită Secţia pentru judecători a CSM sesizarea privind incompatibilitatea magistratului în dosarul ICA.

În februarie 2016, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce televiziunile controlate de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, au susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar.

„Am primit o citaţie în calitate de persoană vătămată în dosarul în care eu am făcut plângere dupa excluderea mea din magistratură. Doresc să aflăm pe această cale motivul care a determinat excluderea mea din magistratură. Mi-aş dori să se facă verificări extinse. Am identificat mai multe legături de cauzalitate şi am reflectat mai multe ipoteze organului de urmărire penală. Am cerut să se verifice o legătură de cauzalitate între excluderea mea din magistratură şi o posibilă introducere a unor căi extraordinare de atac, o revizuire, o contestaţie în anulare sau o plângere la CEDO. Au fost mai multe infracţiuni, spre exemplu fals privind apartenenţa la masonerie, alte falsuri, alte deschideri de corespondenţă, interceptări a unor sisteme informatice, sunt vizate mai multe”, a spus Camelia Bogdan, la intrarea în unitatea de parchet.

Judecătoarea şi-a manifestat teama că ar fi putut „deranja” anumite persoane prin deciziile pe care le-a dat în instanţă.

„Am temerea că pronunţând astfel de soluţii, cerând recuperarea efectivă a banilor sifonaţi de la bugetul de stat, aş fi putut deranja anumite persoane şi anumite interese. Nu mă refer doar la infractori, există posibilitatea ca să existe o protecţie în magistratură a acestor cercuri de interese. De aceea m-am adresat organelor de urmărire penală”, a explicat Bogdan.