Camera Deputaţilor: Trebuie să dăm posibilitatea viitorului Guvern să-şi susţină în faţa Parlamentului proiectul de buget

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, consideră că bugetul pe 2017 trebuie asumat de viitorul Guvern, el afirmând că ar susține blocarea la nivelul comisiilor parlamentare a unui eventual proiect de buget pe care actualul Executiv l-ar trimite în Parlament.

02 sept. 2016, 17:06
Camera Deputaţilor: Trebuie să dăm posibilitatea viitorului Guvern să-şi susţină în faţa Parlamentului proiectul de buget

În context, Florin Iordache a afirmat că organizarea alegerilor pe 11 decembrie duce la o amânare a adoptării bugetului, până în luna februarie anul viitor.

„Principala lege pe care un guvern trebuie să o dea este legea bugetului și de aceea mi se pare normal și oportun să dăm posibilitate viitorului Guvern să vină în fața Parlamentului cu legea prioritară, cea care vizează bugetul. De aceea, eu cred că, dacă alegerile erau ceva mai devreme, respectiv pe 27 octombrie sau 4 decembrie, puteam în acest an, pe de o parte, să validăm conducerile celor două Camere și apoi, în intervalul 25-30 decembrie, să dăm votul pentru Guvern, Guvern care putea veni la începutul lunii ianuarie cu proiectul de buget. Așa, pentru că alegerile sunt în 11 decembrie, în acest an, practic, nu putem decât să constituim Parlamentul și să avem conducerile Senatului și Camerei Deputaților, urmând ca, la începutul anului viitor, în prima parte, să dăm un vot Guvernului, iar proiectul de Buget va veni destul de târziu, respectiv în luna februarie. Este o perioadă din an pierdută, dar repet, din punctul nostru de vedere trebuie să dăm posibilitatea viitorului Guvern să-și susțină în fața Parlamentului proiectul de buget”, a declarat vineri, președintele Camerei Deputaților, citat de Agerpres. 

Întrebat dacă ar susține o eventuală blocare, la nivelul comisiilor parlamentare, până anul viitor, a unui eventual proiect de buget pe care actualul Guvern l-ar trimite în Parlament, acesta a răspuns: „Fără îndoială, da!”.

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat joi că Executivul nu are căderea și nici nu poate beneficia de încrederea de a lăsa moștenire un buget pentru anul viitor.

„S-a discutat despre asta, a zis cineva că Guvernul intenționează să vină cu proiectul de buget în această sesiune de toamnă. Eu sper să nu o facă, sper, totuși, să nu uite limitele mandatului pe care l-au avut. Guvernul actual nu are căderea, nici nu poate beneficia de încrederea de a lăsa moștenire un buget pentru anul viitor. Nu putem chema cetățenii la vot să voteze programe de dezvoltare pentru România, după care, în 2017, să funcționăm după un buget făcut de un Guvern care nu-și asumă nicio responsabilitate”, a afirmat Liviu Dragnea, la finalul întâlnirii cu grupurile parlamentare ale PSD, desfășurată joi, la Parlament.