Camera Lorzilor vrea să aprobe proiectul de lege care ar împiedica un Brexit fără acord

Camera Comunelor s-a împotrivit de trei ori prim-ministrului Boris Johnson, partidele de opoziţie şi rebelii Tory vrând să blocheze un Brexit fără acord, iar Johnson a eşuat şi în încercarea de a forţa organizarea de alegeri anticipate. Membrii Camerei Lorzilor au decis să aprobe până vineri proiectul de lege „Benn” care împiedică un Brexit fără acord, scrie The Guardian.

05 sept. 2019, 06:41
Camera Lorzilor vrea să aprobe proiectul de lege care ar împiedica un Brexit fără acord

Jeremy Corbyn, liderul laburist, i-a spus lui Johnson că nu va fi de acord cu propunerea lui până ce proiectul de lege nu va primi consimţământul regal. Imediat după, prim-ministrul l-a numit pe Jeremy Corbyn „primul lider al opoziţiei din istoria democrată a ţării noastre care refuză invitaţia la alegeri”.

Joi, la ora locală 01.30, în urma unor dezbateri ample, membrii Camerei Lorzilor au aprobat o moţiune de a schimba ordinea de zi, iar proiectul de lege – care a trecut miercuri de Camera Comunelor, cu ajutorul rebelilor Tory şi al opoziţiei – va reveni în camera inferioară a Parlamentului britanic până la ora 17.00, vineri.

Proiectul va putea fi votat din nou de membrii Parlamentului luni şi prezentat pentru consimţământul regal. Lorzii vor dezbate joi proiectul „Benn” şi amendamentele.

Citeşte şi Camera Comunelor a adoptat un proiect pentru a-l împiedica pe premierul Boris Johnson să scoată ţara din UE fără acord

Angela Smith, liderul laburiştilor în Camera Lorzilor, a spus că opoziţia susţine această mutare şi că speră că vineri nu vor exista „alte zădărniciri” ale proiectului.

„Ce noapte a fost. A fost o dezbatere lungă şi sunt recunoscătoare lorzilor care au rămas. Demonstrează importanţa muncii pe care o facem, dar şi a problemei pe care o dezbatem. Sunt recunoscătoare că putem acum confirma că vom putea duce la capăt toate stadiile proiectului în timpul obişnuit, până vineri la ora 17.00”, a declarat ea.

Richard Newby, liderul liberalilor democraţi din Camera Lorzilor, a afirmat în plen: „Nu cred că dacă vom continua 24 sau 48 de ore, cum am făcut într-un fel de tentativă patetică de a stabili un record Guinness, va face cuiva vreun favor”.

Proiectul de lege „Benn” de a întârzia Brexitul, astfel fiind evitată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, a trecut miercuri de toate etapele în Camera Comunelor şi existau temeri că el va fi blocat de lorzi.