Potrivit surselor respective, suma forfetară pentru ultimele trei luni ale anului 2013 se ridică la 14 milioane de lei, echivalentul a circa trei milioane de Euro, bani care însă nu se regăsesc în bugetul Camerei Deputaţilor.
Această sumă, de 14 milioane de lei, a fost solicitată, în vară, la rectificarea bugetară, însă nu a fost acordată, au relatat aceleaşi surse.
Sursele citate au mai arătat că situaţia actuală, în care Camera nu mai poate asigura plata sumei forfetare, a fost cauzată de faptul că parlamentarii au stat circa şase luni în plus la hotel.
Situaţia poate avea, potrivit aceloraşi surse, o singură rezolvare, care ar consta în acordarea unei rectificări pozitive a bugetului Camerei Deputaţilor în luna în curs sau în octombrie.
Potrivit legislaţiei în vigoare, deputaţii primesc, în scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, o sumă forfetară care se acordă lunar şi care echivalează cu o indemnizaţie şi jumătate brută.
Din suma forfetară deputaţii îşi pot plăti cheltuieli cu personalul angajat la birourile parlamentare, dar şi cheltuieli pentru bunuri şi servicii.
În medie, un deputat decontează la Camera Deputaţilor cheltuieli care fac obiectul sumei forfetare de 5.000 de lei pe lună.