Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat planul de reformă fiscală. Este necesar şi votul Senatului

Camera Reprezentanţilor a aprobat, marţi seară, cel mai amplu plan de reformă fiscală din ultimele trei decenii, însă proiectul propus de Administraţia Donald Trump are nevoie şi de votul Senatului.

19 dec. 2017, 21:20
Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat planul de reformă fiscală. Este necesar şi votul Senatului

Planul de reformă fiscală a fost aprobat în Camera Reprezentanţilor cu 227 de voturi pentru şi 203 împotrivă, ceea ce constituie o victorie legislativă majoră pentru preşedintele Donald Trump. Doisprezece congresmeni republicani au votat împotriva iniţiativei legislative.

Sesiunea pe tema planului fiscal în valoare de 1.500 de miliarde de dolari a fost perturbată scurt timp de protestatari, informează Mediafax.

Congresmenii republicani insistă că proiectul, care conţine scăderi de impozite pentru companii şi persoane fizice, va stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Familiile din categoria medie şi inferioară vor beneficia doar de reduceri modeste, astfel că politicienii democraţi argumentează că noua lege va accentua diferenţele de venituri între americanii săraci şi cei bogaţi.

 Potrivit Centrului pentru Politici Fiscale (Tax Policy Center), un institut independent cu sediul la Washington, familiile cu venituri medii vor beneficia de reduceri fiscale în valoare totală de 900 de dolari în 2018, în timp ce avantajele pentru cei mai bogaţi 1% dintre americani vor fi în medie de câte 51.000 de dolari, potrivit Mediafax.

În forma aprobată iniţial în Camera Reprezentanţilor, planul prevedea cote de impozitare de 20% şi 25% pentru companii, care până acum erau taxate cu 35%. Planul de reforme fiscale, cel mai amplu din ultimele trei decenii, introduce patru cote de impozitare pentru persoanele fizice. Administraţia Donald Trump a propus cote de impozitare cuprinse între 12% şi 35%. În prezent, în SUA sunt şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 39,6%.

În forma aprobată iniţial în Senatul SUA, planul fiscal conţine prevederi care elimină obligaţia impusă cetăţenilor de a avea asigurări medicale, fiind practic anularea unui element fundamental prevăzut în Legea serviciilor medicale accesibile (numită „Obamacare”), contestată dur de preşedintele Donald Trump.

Versiunea finală a planului fiscal necesită şi votul Senatului SUA, după care legea va trebui promulgată de preşedintele Donald Trump.