Campanie Agenţia Naţională a Medicamentului: Raportaţi reacţiile adverse pentru a contribui la siguranţa administrării medicamentelor!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează o campanie prin care îi îndeamnă pe oameni să raporteze reacţiile adverse ale medicamentelor utilizate, pentru a contribui la siguranţa administrării acestora.
Ionela Marcu
07 nov. 2016, 16:41
Campanie Agenţia Naţională a Medicamentului: Raportaţi reacţiile adverse pentru a contribui la siguranţa administrării medicamentelor!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că desfăşoară, în perioada 7-11 noiembrie, o campanie media pentru promovarea raportării reacţiilor adverse suspectate la medicamente, în cadrul unei campanii europene de conştientizare a publicului larg.

Campania se desfăşoară prin intermediul unui material video care relatează povestea unui pacient la care apare o reacţie adversă suspectată la un medicament. Se prezintă medicamentul prescris, apariţia unei reacţii adverse suspectate şi, în final, modul de raportare şi transmitere a acesteia autorităţii competente, de către pacienţi sau profesioniştii din domeniul sănătăţii, explică reprezentanţii ANMDM.

Ei arată că autorităţile competente se bazează pe raportarea reacţiilor adverse suspectate, cunoaşterea acestora contribuind la siguranţa administrării medicamentelor de pe piaţă.

ANMDM aminteşte că datorită raportării reacţiilor adverse s-a decis:

– retragerea de pe piaţă a spray-urilor care conţin fusafungina, utilizate în tratamentul infecţiilor căilor respiratorii, din cauza apariţiei de reacţii alergice grave şi a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient;

– restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin codeină, atât în tratamentul tusei şi al răcelii, cât şi în tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave, inclusiv a tulburărilor respiratorii;

– suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele cu administrare orală care conţin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiul acestor medicamente în tratarea infecţiilor fungice a încetat să mai depăşească riscul de afectare hepatică.

„Cel mai important obiectiv al activităţii noastre este acela de a asigura pacienţii că medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde înalte de calitate şi eficacitate şi că le pot utiliza în condiţii de siguranţă. Prin campania pe care o desfăşurăm, urmărim să venim în sprijinul publicului, al pacienţilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, astfel încât să poată raporta posibilele reacţii adverse şi îi încredinţăm că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi. Prin raportarea reacţiilor adverse suspectate, folosind Fişa pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă pe website-ul ANMDM, se poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor”, a declarat preşedintele ANMDM, dr. Nicolae Fotin, conform news.ro. 

Campania ANMDM constituie o componentă a Proiectului de acţiune comună intitulat „Întărirea colaborării pentru desfăşurarea activităţii de farmacovigilenţă în Europa” (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe – SCOPE), iar unul dintre obiectivele acestui proiect este o mai bună conştientizare de către public a sistemelor naţionale de raportare a reacţiilor adverse suspectate la medicamente.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Nouă obligație pentru gunoi. Regulă impusă prin lege în România din 1 iunie. Cât va costa
Playtech.ro
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun autoritățile
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Soluția genială a unui comediant îndrăgit pentru dezbinarea din România
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
„Marea de la munte”, din pântecul Carpaților. Decizia lui Ceaușescu i-a schimbat definitiv soarta
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Tatăl lui Zeljko Kopic a murit! Dinamo rămâne fără antrenor pentru meciul cu U Cluj
Cancan.ro
Înregistrare BOMBĂ cu fiul uneia dintre cele mai influente familii din România: 'L-a înșelat și pe tata cu doi, trei bărbați! Mama e o mare...'😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment despre mașinile second-hand din România. Toți șoferii trebuie să contacteze RAR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Bani în plus la pensie, după Mica Recalculare. Ce pensionari se încadrează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea