Campanie împotriva abandonului şcolar, derulată în 42 de oraşe din ţară

Peste 3.380 de elevi de gimnaziu si de liceu din 42 de localitati au realizat campanii de reducere a abandonului scolar in competitia "Educatia iti da valoare!", organizata de Junior Achievement (JA) Romania.

04 iun. 2015, 08:36
Campanie împotriva abandonului şcolar, derulată în 42 de oraşe din ţară

Profesorii si elevii au organizat prezentari, dezbateri, filme, expozitii tematice, discutii libere pe tema unor studii de caz, ateliere, scenete, jocuri de rol si activitati educationale speciale pentru a demonstra valoarea si importanta educatiei pentru viitor si consecintele negative ale abandonului scolar.

Proiectul castigator a apartinut unei echipe de elevi de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” din Panciu, judetul Vrancea, coordonate de profesoara Luminita Iliescu.  Echipa a realizat proiectul „Alege scoala, nu strada!”, conceput ca un ansamblu de activitati non-formale in care au fost implicati elevi cu risc de abandon din mai multe clase. Tinerii au realizat dezbateri, au aplicat chestionare colegilor lor pentru a identifica nivelul de implicare, au conceput slogane si mesaje pe care le-au prezentat in cadrul unei expozitii si le-au diseminat sub forma de afise si flyere. Mai mult, ei au compus un cantec dedicat temei competitiei, pe care l-au interpretat la Casa Oraseneasca Panciu, in cadrul unui eveniment dedicat proiectului, la care au participat elevi, parinti, profesori, reprezentanti ai Consiliului Local Panciu, ISJ Vrancea, ISP Vrancea si Directia Antidrog Galati.

Evenimentul creat de liceul nostru a avut un impact pozitiv atat asupra elevilor, cat si asupra comunitatii locale, dovada fiind prezenta intr-un numar mare a reprezentantilor institutiilor decidente de la nivelul judetului Vrancea. Ne dorim ca problema absenteismului si a abandonului scolar din Romania sa fie diminuata atat la nivel local, cat si la nivel national, a spus Luminita Iliescu, profesoara coordonatoare.

Competitia face parte din proiectul de orientare profesionala „Educatia iti da valoare!”, prin care Junior Achievement Romania şi-a propus sa amelioreze problema abandonului si absenteismului scolar.

Romania are una dintre cele mai mari rate de abandon scolar din Europa, cu aproape 18% dintre elevi care renunta la scoala inainte de finalizarea invatamantului obligatoriu de 10 clase, potrivit Ministerului Educatiei. Oferind gratuit elevilor si profesorilor materiale didactice, consiliere si oportunitatea de a participa la activitati „learning by doing”, proiectul „Educatia iti da valoare!” contribuie la prevenirea abandonului scolar la nivel national si la dezvoltarea competentelor esentiale ale adolescentilor pentru dezvoltarea carierei.