Campanie inedită de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor a fost stabilită de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 2000 pentru a atrage atenţia publicului asupra problemei violenţei împotriva femeilor.

25 nov. 2020, 10:45
Campanie inedită de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor. Acestui demers s-a alăturat şi România, prin diverse campanii dedicate pentru a înlătura violenţa împotriva femeilor şi fetelor.

Citeşte şi: Efectele pandemiei de coronavirus în România: Au crescut consumul de alcool, violenţa domestică şi consilierea psihologică

Femeile din România se confruntă des cu astfel de probleme şi sunt puse deseori în situaţii grele, din care nu mai pot ieşi. Toate aceste remarci sunt un motiv pentru care femeile abuzate renunţă să mai apeleze la prieteni sau la poliţie. De teamă, de ruşine şi pentru a evita astfel de situaţii, în care să fie învinovăţite.

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

Mihaela Măncilă, una dintre prezentatoarele de Aleph News, a apărut, în această dimineaţă, la pupitrul ştirilor cu un machiaj inedit, care semnifică semne vizibile ale violenţei fizice.

Mihaela Măncilă, campanie inedită de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

Violenţa domestică în România

Experţi în combaterea violenţei domestice au vorbit în detaliu despre astfel de cazuri, dar şi despre cum se poate ieşi dintr-o situaţie atât de nefericită.

Citeşte şi: Violenţa domestică a luat amploare în izolare, la nivel european. Au crescut cu 60% apelurile de urgenţă efectuate de victime

Violenţa domestică este desori ca un cerc vicios. Pentru că se creează nişte dependenţe, fie ele de natură emoţională sau economică, este foarte greu pentru victimă să iasă din cercul ăsta chiar şi atunci când se gândeşte să facă demersurile necesare pentru a ieşi din situaţia respectivă. Este foarte comun ca ea să se întoarcă la agresor, să plece şi iar să se întoarcă. Acest lucru se poate întâmpla oricui, indiferent de mediul social sau nivelul de educaţie.

Nu trebuie să fim indiferenţi. Un martor care rămâne tăcut şi nu ia atitudine, devinde complice la abuz. Aceste lucuri pot degenera foarte tare şi trebuie să ne gândim că sunt zeci de femei care îşi pierd viaţa în urma abuzurilor. În primul rând, dacă o persoană aude sau vede un astfel de caz, trebuie să sune la 112, să încerce să infomeze acolo unde poate, să recomande poate un ONG.

Poate că persoana respectivă, care este victimă, nici nu îşi cunoaşte drepturile, poate nici nu ştie că sunt centre specializate pentru îngrijirea femilor care trec prin asemenea traume. Victima nu trebuie să stea pe gânduri şi trebuie să apeleze de urgenţă la 112. Poliţiştii pot emite un ordin de protecţie şi o pot scoate din acel pericol”, spune Monica Tudorache, expert în egalitate de şanse, Asociaţia Necuvinte, potrivit Mediafax.

În primul rând, trebuie să nu ne mai fie frică să intervenim când vedem sau auzim acte violente. Să învăţăm să punem mâna pe telefon şi să sunam la poliţie, este nevoie să introducem educaţia pentru viaţă în şcoli”, susţine şi Andreea Talmazan, psihoterapeut la Asociaţia Necuvinte.


loading...
Partenerii noștri