Câmpeanu: Vor fi majorate toate pensiile în 2014, dar nu şi pensiile speciale

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marţi, că toate pensiile vor fi indexate în 2014, fiind vorba despre principiul contributivităţii, respectiv va fi majorată valoarea punctului de pensie, însă nu va fi o creştere pe partea de pensii speciale.

29 oct. 2013, 16:01
Câmpeanu: Vor fi majorate toate pensiile în 2014, dar nu şi pensiile speciale

Mariana Câmpeanu a declarat că premierul a revenit asupra declaraţiei iniţiale privind indexarea pensiilor, menţionând că această măsură se aplică tuturor pensiilor.

„Aşa cum este legea acum, se indexează valoarea punctului de pensie, şi nu cuantumul pensiei. Ca atare, atunci când se indexează punctul de pensie, se indexează la fel pentru toată lumea. În doilea rând, este vorba de sistemul public de pensii, care este bazat pe contribuţii şi atunci fiecare cetăţean, cu cât a contribuit, atâta pensie are, şi deci nu se poate face o astfel de diferenţiere”, a menţionat ministrul Muncii.

Ea a precizat că premierul a dorit să se refere la creşterea pensiilor speciale, care nu se vor indexa în întreaga valoare.

„Numai partea, de exemplu, la un magistrat, care este calculată pe bază de contribuţii se indexează, dar partea de pensie specială nu se indexează”, a mai precizat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a mai precizat că indexarea pensiilor va fi de 3,76%.

De asemenea, Câmpeanu a fost întrebată dacă reducerea CAS rămâne o prioritate pentru PNL, în privinţa bugetului de anul viitor.

„Prioritatea PNL sigur că este reducerea costurilor pe forţa de muncă, dar trebuie analizat în contextul în care suntem cu gradul de colectare pe care îl avem, cu celelalte măsuri pe care dorim să le luăm şi atunci toate nu se pot lua, pentru că ştiţi că vrem în continuare să scădem TVA la alte produse, cum ar fi carnea şi produsele din carne. Se va alege una dintre soluţii, care va fi mai avantajoasă pentru oameni”, a menţionat ministrul Muncii.