CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Ştirile zilei de la CM 2014

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Cupa Mondială de fotbal din Brazilia, cu 145 de goluri marcate în 52 de meciuri, a atins deja numărul de goluri înscrise la ediţia 2010, din Africa de Sud, în 64 de partide, a anunţat, duminică, Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA). Mondialul brazilian s-a dovedit a fi un foarte prolific, stabilind un record de goluri pentru faza grupelor, cu 136 de reuşite, cu şase goluri mai mult decât la ediţia din 2002, găzduită împreună de Japonia şi Coreea de Sud, după 48 de meciuriMedia după cele 48 de partide din faza grupelor a fost de 2,83 goluri pe meci, iar după 52 de jocuri media este de 2,78 goluri pe meci.

30 iun. 2014, 09:51
CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Ştirile zilei de la CM 2014

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: OPTIMILE DE FINALĂ 

Sâmbătă 28 iunie: 

BRAZILIA (locul 1 Grupa A) – CHILE (locul 2 Grupa B), la Belo Horizonte (meciul 49): 1-1 (1-1, 1-1), după prelungiri; 3-2 la loviturile de departajare

COLUMBIA (locul 1 Grupa C) – URUGUAY (locul 2 Grupa D), la Rio de Janeiro (meciul 50): 2-0

Duminică 29 iunie: 

19,00: OLANDA (locul 1 Grupa B) – MEXIC (locul 2 Grupa A), la Fortaleza (meciul 51): 2-1

23,00: COSTA RICA (locul 1 Grupa D) – GRECIA (locul 2 Grupa C), la Recife (meciul 52): 1-1 (0-0, 1-1), după prelungiri; 5-3 la loviturile de departajare

Luni 30 iunie: 

19,00: FRANŢA (locul 1 Grupa E) – NIGERIA (locul 2 Grupa F), la Brasilia (meciul 53): 2-0

23,00: GERMANIA (locul 1 Grupa G) – ALGERIA (locul 2 Grupa H), la Porto Alegre (meciul 54): 2-1 (0-0, 0-0), după prelungiri

Marţi 1 iulie: 

19,00: ARGENTINA (locul 1 Grupa F) – ELVEŢIA (locul 2 Grupa E), la Sao Paulo (meciul 55) 

23,00: BELGIA (locul 1 Grupa H) – SUA (locul 2 Grupa G), la Salvador (meciul 56)

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Mijlocaşul Georgios Karagounis (37 ani) şi-a anunţat retragerea din echipa naţională de fotbal a Greciei, duminică, după eliminarea formaţiei elene din optimile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia, la loviturile de departajare (3-5), de către Costa Rica.

Karagounis, care a adunat 139 de selecţii la naţionala Greciei în 15 ani, a declarat imediat după partidă: ”A fost ultimul meu meci pentru Grecia”.

”Am vrut să mai stăm o săptămână sau chiar mai mult, dar nu mai putem face nimic acum”, a adăugat căpitanul echipei Greciei, care a câştigat titlul european în 2004, în Portugalia.

”Echipa naţională a crescut, jucătorii tineri au câştigat o experienţă inestimabilă. Nu e puţin lucru ce am realizat şi sperăm că echipa va avea succese şi în viitor”, a mai spus Karagounis, care a marcat zece goluri pentru reprezentativă de la prima lui selecţie, din 1999, contra El Salvadorului. De atunci, Karagounis a disputat trei campioante europene şi două cupe mondiale.

Georgios Karagounis a marcat primul gol al campaniei EURO 2004, în grupă, împotriva Portugaliei, dar a ratat finala, din cauza unei suspendări. El a marcat, de asemenea, în golul victoriei împotriva Rusiei, care a dus Grecia în semifinalele EURO 2008.

Deşi în ultimii ani nu a mai fost titular obişnuit în echipa naţională, Karagounis a evoluat toate cele 120 de minute ale meciului cu Costa Rica, de duminică, în care latino-americanii au ieşit învingători la loviturile de departajare cu scorul de 5-3.

Alături de Karagounis, un alt ”veteran” ar putea renunţa vara aceasta la echipa naţională, Kostas Katsouranis (35 ani), şi el un supravieţuitor al echipei care cucerea laurii europeni în 2004, cu atât mai mult cu cât şi selecţionerul portughez Fernando Santos şi-a anunţat despărţirea de naţionala elenă. în toamnă, Grecia va debuta în preliminariile EURO 2016, făcând parte din aceeaşi grupă cu România, Finlanda, Ungaria, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, a tratat duminică Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) drept ‘bandă de bătrâni fii de căţea’, după severa sancţiune dictată împotriva jucătorului Luis Suarez, exclus de la Cupa Mondială din Brazilia pentru că a muşcat un adversar.

‘FIFA este o bandă de bătrâni fii de căţea. Ei puteau să sancţioneze, dar nu să dea sancţiuni fasciste’, a declarat preşedintele, reputat pentru limbajul său colorat, într-un interviu acordat postului public naţional de televiziune.

Comisia de disciplină a FIFA l-a sancţionat pe Suarez cu nouă meciuri de suspendare şi patru luni de interdicţie din toate activităţile legate de fotbal după ce l-a muşcat pe jucătorul italian Giorgio Chiellini în meciul dintre cele două formaţii, din Grupa G a competiţiei.

Absenţa lui Suarez a fost invocată ca fiind unul dintre principalele motive ale înfrângerii echipei sale în partida cu Columbia şi eliminarea de la Cupa Mondială din faza optimilor de finală.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Selecţionerul echipei Costa Rica, columbianul Jorge Luis Pinto a dedicat calificarea echipei sale în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Brazilia ‘poporului costarican, care adoră fotbalul’. 

‘Ne gândim mereu la orice posibilitate, deci şi la loviturile de la 11 m. Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de jucătorii mei. Am avut încredere în ei şi portarul nostru a fost fantastic. În faţa Greciei, nu a fost uşor. Ştiam că va fi complicat. Când am ajuns la loviturile de departajare ne propusesem ceva. După aceea, a fost greu. Unii dintre jucători erau obosiţi şi nu le puteam cere mai mult”, a spus Pinto după victoria de duminică, la loviturile de departajare, în faţa Greciei (5-3), la Recife.

”Este un enorm succes pentru această ţară. Am simţit sprijinul întregii ţări, al poporului din Costa Rica, al tuturor celor care au fost în stradă, vreau să le spun ‘este pentru voi. Vă dedicăm victoria’. Este un popor care adoră fotbalul. Şi vom continua să ne batem. Suntem ambiţioşi şi vrem mai mult. În sferturi vom întâlni o echipă extraordinară, dar suntem fericiţi să o facem. Nu ştiu până unde mergem. Îi respectăm pe olandezi, dar vrem să câştigăm. Vom da tot pe teren, pentru că este un moment care nu-ţi este dat să-l trăieşti prea des într-o viaţă. Ştim că au o echipă de clasă mondială, deci va trebui să dăm maximum’, a precizat tehnicianul.

 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014: Selecţionerul echipei Germaniei, Joachim Loew, a apreciat că dacă formaţia sa îşi va face jocul obişnuit atunci va câştiga meciul cu Algeria, programat luni, la Porto Alegre (23,00, ora României), în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.

Loew a asigurat că nu se gândeşte deloc la un meci cu Franţa în sferturile de finală, iar principala sa grijă este partida cu Algeria: ”Franţa nu se află deloc în gândurile noastre. Trebuie să ne facem treaba cu Algeria, să luăm totul pas cu pas şi nu să ne gândim la eventuali adversari. Sunt foarte concentrat, ca şi echipa, care are poftă de joc. Cred că dacă ne vom desfăşura jocul nostru obişnuit şi calităţile noastre vom câştiga acest meci”.

Tehnicianul german a precizat că nu este foarte surprins de calificarea Algeriei în optimi, deoarece a urmărit echipa în meciurile de pregătire. ”Ştiam că ne poate fi adversară şi cunoaştem forţa sa, evoluează compact în defensivă şi are jucători foarte buni în duelurile unu contra unu. Consideram Algeria drept una dintre candidate pentru optimile de finală, a învins Coreea de Sud şi a reuşit un egal cu Rusia, deci merită să fie aici”, a subliniat Loew.

Joachim Loew a mai spus că ”indiferent dacă întâlnim o echipă europeană sau de pe alt continent, întotdeauna ne pregătim observând jucătorii din punct de vedere individual, stabilim profile, în funcţie de posturi, mai degrabă decât de nume. Cunoaştem algerienii de câţiva ani, pentru că i-am urmărit la Cupa Africii. Ştim de puternica influenţă franceză, pentru că mulţi jucători au fost formaţi în Franţa şi au jucat în echipele naţionale de juniori ale Franţei. Numele lor nu au un rol prea mare, contează calităţile. Sunt precum francezii, au ritm şi le plac duelurile”.

Loew a fost chestionat şi în legătură cu ”meciul ruşinii” din 1982, la CM din Spania, când Germania a învins Austria cu 1-0 şi ambele echipe s-au calificat în faza următoare, în dauna Algeriei. ”Nu e un subiect pentru noi. Ştiu că e prezent la algerieni, care încearcă să îşi motiveze astfel echipa, dar marea majoritate a jucătorilor algerieni nici nu erau măcar născuţi când a avut loc meciul de la Gijon, iar la noi doar Klose şi Weidenfeller erau născuţi”, a subliniat Loew.