Campionul olimpic Gheorghe Berceanu, supranumit „Hercule al României”, a murit după un infarct

Gheorghe Berceanu (72 de ani), campion olimpic la lupte greco-romane în 1972, la Jocurile de la Munchen, o adevărată legendă a sportului românesc, a încetat din viață.

30 aug. 2022, 15:11

Campion olimpic la lupte greco-romane Gheorghe Berceanu, supranumit ”Hercule de buzunar”, a încetat din viaţă la 72 de ani, a anunţat, marţi, CSA Steaua Bucureşti pe pagina sa de Facebook.

”La Olimpiada de la Munchen ’72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, cat. 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii. Inima ‘uriaşului’ luptător a încetat să mai bată la doar 72 de ani. Gheorghe Berceanu a fost şi va fi un erou al luptelor româneşti. Supranumit ‘Hercule de buzunar’, pentru statura sa (avea doar 1,50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriaşe pe saltea”, se arată în comunicat.

Simona Halep, prima reacţie după eliminarea şocantă de la US Open: „Totul m-a surprins şi nu am găsit soluţii”
Gheorghe Berceanu a început să practice luptele greco-romane la clubul Electroputere din Craiova, sub îndrumarea antrenorului Ilie Marinescu. S-a transferat apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, unde a înregistrat succesele sale, atât ca sportiv, cât şi ca antrenor.

Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, Berceanu fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg. A fost dublu campion mondial, în 1969 şi 1970, şi triplu campion european (1970, 1972, 1973). Berceanu a mai obţinut o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 1976 şi o medalie de argint la Mondialele din 1975, având şi opt titluri de campion naţional.

Fotbalist de la FC Barcelona, jefuit în propria casă. Hoții i-au pus pistolul la cap golgheterului
După retragerea din activitatea competiţională a devenit antrenor la secţia de lupte greco-romane a clubului Steaua.

A fost triplu campion european, in 1970, 1972 si 1973 si dublu campion mondial, in 1969 si 1970. Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor la sectia de lupte greco-romane a clubului Steaua Bucuresti. A primit titlul de Spotiv Emerit, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national „Pentru Merit” in grad de cavalerb. La începutul lunii septembrie, cu ocazia Campionatului Mondial de Lupte Seniori de la Belgrad, Gheorghe Berceanu urma să fie inclus in Hall of Fame-ul Federatiei Internationale de Lupte.” a fost vestea tristă anunțată de Federația Română de Lupte.