Câmpul magnetic al Pământului: Când are loc următoarea inversare a polilor magnetici FOTO

Cercetătorii din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinte din Statele Unite ale Americii susţin că schimbarea câmpului magnetic al Pământului este doar un proces de recuperare în urma unei anomalii şi că polii magnetici ai Terrei nu se vor inversa complet în următorii 100 de ani.

26 nov. 2015, 13:15
Câmpul magnetic al Pământului: Când are loc următoarea inversare a polilor magnetici FOTO

Inversarea bruscă ar fi putut provoca reale ravagii ale grilei electrice a Pământului, generatoarele de curent electric ar fi putut să devină nefuncţionale dacă acest proces s-ar fi produs, potrivit Mediafax.

Cu toate acestea, noul studiu arată că intensitatea cu care polii urmau să se inverseze a înregistrat o încetinire în ultimele sute de ani. Potrivit cercetătorilor, acesta este de fapt un proces de recuperare a Pământului care a înregistrat de-a lungul timpului diverse schimbări. Academia Naţională de Ştiinţe a folosit o nouă tehnică pentru a măsura schimbările din câmpul magnetic din trecut şi a constatat că intensitatea sa pe termen lung-mediu în ultimii cinci milioane de ani a fost mult mai slabă – aproximativ 60 la sută din forţa de astăzi a câmpului.

Citeşte şi Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în viitorul apropiat

Câmpul poate fi în scădere rapidă, dar nu am ajuns încă să măsurăm ce se va întâmpla pe termen lung„, a declarat Dennis Kent de la Universitatea Columbia.

Observatorul şi co-autor al studiului Huapel Wang este de părere că, în trecut, în decursul a milioane de ani, Pământul a înregistrat mai multe inversări ale polilor. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că în prezent câmpul magnetic al Pământului este afectat şi perturbat de ultimele tehnologii pe care oamenii le folosesc în viaţa de zi cu zi, de la centralele de curent până la maşinile care merg pe bază de electricitate. În prezent, câmpul magnetic deviază vântul solar şi razele cosmice şi ne apără de eventualele bucăţi de meteoriţi care ne-ar putea lovi. În cazul în care câmpul este mai slab, acesta nu doar că nu mai poate „apăra” atât de bine Pâmântul, dar şi perturbă reţele electrice şi comunicaţiile prin satelit.