Canabisul poate inversa procesul de îmbătrânire

Deși face parte din categoria plantelor interzise consumului, canabisul favorizează starea de halucinație și, conform ultimelor studii, pare să joace un rol substanțial în îmbunătățirea funcției de memorare.

15 mai 2017, 08:17
Canabisul poate inversa procesul de îmbătrânire

Chiar dacă aceste concluzii au fost trase după ce s-a studiat fenomenul pe șoarecii de laborator, cercetătorii sunt optimiști că va avea același efect minunat și asupra oamenilor.

Practic, ei au administrat o doză redusă de THC unor şoareci de vârste diferite pentru a putea observa cum se manifestă sistemele creierului ce sunt implicate în procesul de îmbătrânire.

Îmbătrânirea poate fi acum reversibilă

Rezultatul acestui studiu a scos la iveală faptul că cobai în vârstă care au primit aceeași doză de THC aveau o reținere de memorie asemănătoare cu cei tineri cărora inițial nu li se administrase această substanță.

Studiul publicat în jurnalul „Medicina Naturii” a fost realizat de o echipă coordonată de Andras Bilkei-Gorzo, persoana care a specificat că acum se pregătește să facă un studiu pe oameni la scară mică pentru a putea observa dacă sunt efecte similare cu cele obținute pe șoarecii de laborator.

„THC a reconstituit abilitatea cognitivă a cobailor bătrâni la nivelul celor tineri”, a declarat specialistul Gorzo pentru The Independent.

Studiul este adresat doar persoanele mai în vârstă

Se pare că această doză administarată la șoarecii tineri n-a avut același efect:

„Dacă faci acelaşi tratament cobailor tineri, suprasoliciţi întregul sistem”, a spus Bilkei.

Acest studiu care a fost realizat la Universatea din Bonn în Germania a testat efectele pe cobai de 2 luni, 12 luni și respectiv 18 luni.

Chiar dacă efectul obținut pare a fi un pas important pentru combaterea îmbătrânirii, ideea conform căreia persoanele în vârstă de apucă să fumeze marijuana nu promite aceleași rezultate.

„Dacă toate lumea care are peste 60 de ani se apucă de fumat marijuana, nu va ieşi ceva pozitiv din asta”, a spus specialistul râzând. „Este cu adevărat un pericol pentru că noi ştim că totul depinde de doză şi de vârsta la care te apuci de fumat”.

Practic, după ce le-a fost administrată această substanță cercetătorii le-au dat de ales să își petreacă timpul cu un obiect sau cu o altă rozătoare, iar alegerea a fost cam în proporție de 70% să își petreacă timpul în compania unei alte rozătoare.

A două zi au înlocuit rozătoarea ne testată cu una nouă pentru a observa dacă șoarecele injectat va recunoaște schimbul.

„Îşi aminteşte animalul că a văzut cealaltă rozătoare ieri şi îşi va petrece mai mult timp cu cea nouă? Dacă nu îşi amintesc, de obicei petrec jumătate din timp cu un şoarece, iar cealaltă jumătate cu al doilea şaorece”, spune Gorzo.

„Exact asta am văzut noi la şoareci – la doar o zi după cunoştinţă, ei nu îşi puteau da seama care e şoarecele pe care îl cunosc şi care e cel pe care nu l-au văzut niciodată. Cei tineri nu au întâmpinat dificultăţi – ei au petrecut mai mult timp cu şoarecele abia cunoscut”.

Indiferent de observația finală la care experții vor ajunge, aceștia nu recomandă sau încurajează consumul de canabis, mai ales pentru a combate trecerea timpului.

Află mai multe despre plantele și substanțele interzise, AICI