Canada: Doi militari, loviţi cu maşina de un radicalist. Tânărul a fost împuşcat de poliţie

Doi militari canadieni au fost loviţi intenţionat luni cu maşina în Quebec de un tânăr cu idei apropiate de mediile islamiste, una dintre victime pierzându-şi viaţa, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Bărbatul a fost împuşcat ulterior de forţele de poliţie.

21 oct. 2014, 12:53
Canada: Doi militari, loviţi cu maşina de un radicalist. Tânărul a fost împuşcat de poliţie

Un şofer a lovit cu maşina doi militari într-o parcare dintr-un supermarket din Saint-Jean sur Richelieu în Quebec, după care a fost urmărit de poliţie şi ucis. Unul din cei doi militari a fost grav rănit şi a murit ulterior, a indicat marţi Ingrid Asselin, purtătoare de cuvânt a serviciului însărcinat cu ancheta. Al doilea militar nu a fost rănit grav.

Şoferul, în vârstă de 25 de ani, a pierdut controlul volanului în timp ce era urmărit de poliţie, iar maşina s-a răsturnat într-un şanţ. El a reuşit să iasă şi s-a îndreptat spre poliţişti cu o armă albă în mână, potrivit primelor mărturii. Poliţia a tras atunci de 5-7 ori, şoferul fiind omorât. Tânărul era cunoscut de poliţie, dar şi de serviciile de informaţii după ce devenise extremist, simpatizant al islamiştilor.

„Individul era cunoscut de autorităţile federale, inclusiv de echipa noastră integrată de securitate naţională de la Montreal şi de alte autorităţi” care ştiau că „el s-a radicalizat”, a indicat Jandarmeria Regală a Canadei.

Citeşte şi INCREDIBIL. Un fotbalist celebru face parte dintr-o grupare teroristă. Vedeta cheamă la războiul sfânt VIDEO

Şi guvernul condus de premierul Stephen Harper a transmis ulterior că şoferul era cunoscut autorităţilor federale şi că există indicii clare că el ‘s-a radicalizat’. Guvernul canadian nu a explicat ce înseamnă ‘radicalizat’, însă a mai folosit termenul pentru a face referire la canadienii care sprijină grupuri islamice militante.

Mass-media canadiene, citând surse din cadrul poliţiei, l-a identificat pe şofer ca fiind Martin Couture-Rouleau, un locuitor din Quebec. Poliţia nu a oferit nicio indicaţie privind apartenenţa tânărului la o reţea afiliată activităţilor de terorism.

După angajamentul Canadei la începutul lunii octombrie alături de forţele de coaliţie în combaterea grupului Statul Islamic în Irak, guvernul canadian a tras un semnal de alarmă privind riscul unor acte radicale pe teritoriul său.

În urmă cu două săptămâni, guvernul canadian a dezvăluit că urmăreşte 80 de persoane revenite recent din zone de război, în special din Irak şi Siria