Cancelarul Austriei a anunţat că renunţă la viaţa politică şi la succesiunea lui Juncker

Fostul cancelar austriac Christian Kern a anunţat sâmbătă că se retrage din viaţa politică, renunţând astfel şi să candideze la succesiunea lui Jean Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene în 2019, candidatură pe care şi-o anunţase cu mai puţin de o lună în urmă, transmite AFP.

06 oct. 2018, 13:37
Cancelarul Austriei a anunţat că renunţă la viaţa politică şi la succesiunea lui Juncker

Fostul cancelar austriac şi-a explicat decizia în faţa presei denunţând „meschinăria politicii interne” şi lăsând să se înţeleagă că în Partidul Social Democrat Austriac (SPOe) din care provine nu a existat o unanimitate în privinţa candidaturii sale.

La 18 septembrie, Kern anunţa că va deschide lista social-democrată din ţara sa la europarlamentare, cu ambiţia, potrivit anturajului său, de a fi candidatul socialiştilor europeni la succesiunea lui Jean-Claude Juncker în fruntea executivului european în 2019. El îşi anunţase în aceeaşi zi demisia de la conducerea Partidului Social Democrat, potrivit Agerpres.

Christian Kern (52 de ani) a devenit şeful social-democraţilor şi cancelar al Austriei în mai 2016, rămânând în fruntea guvernului până în decembrie 2017, când, în urma pierderii alegerilor, şefia executivului a fost preluată de tânărul lider conservator Sebastian Kurz. Partidul acestuia a format o coaliţie de guvernare cu Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreapta).

Kern, care reprezenta aripa liberală a SPOe, s-a implicat într-o luptă de putere cu social-democraţii care doreau politici mai dure în privinţa migraţiei şi care nu exclud o cooperare cu FPOe în viitor.