Cancerul de colon, a doua cauză de mortalitate, atât la femei, cât şi la bărbaţi

Publicat: Duminică, 05 Iunie 2016 17:42 // Actualizat: Duminică, 05 Iunie 2016 17:42 // Sursa: romaniatv.net

În ultimii ani, incidența bolii a avut o creștere alarmantă, regăsindu-se, din ce în ce mai des, în rândul tinerilor. Cancerul colorectal se instalează pe fondul stresului, al unui stil de viață dezordonat și al unui regim de alimentație defectuos.

Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria din București, a explicat, în cadrul unei analize amănunțite, ce înseamnă cancerul pelvin, cancerul colorectal, în ce constă tratamentul, care sunt remediile și de ce este importantă prevenția, scrie doctorulzilei.ro.

"Cancerul pelvin local avansat – cuprinde forme particulare de cancere localizate în pelvis, la care se constată o agresivitate locală marcată a acestora, tumora invadând o parte sau chiar toate organele și structurile vecine, fără a se înregistra însă metastaze la distan- ţă, regiunea pelvină fiind singura localizare a neoplaziei respective. Această situație poate fi întâlnită la aproximativ 10% dintre cancerele cu punct de plecare pelvin, oricare ar fi punctul iniţial de plecare al tumorii, și poate caracteriza o evoluție îndelungată, de multe ori suficient de lungă pentru a putea interveni terapeutic", a declarat Narcis Copcă.

"În aceste cazuri, iradierea sau chimioterapia nu mai sunt efective, singura opțiune cu intenție curativă rămânând rezecția chiurgicală completă. În cazul unor tumori extrem de agresive și abordul lor chirurgical va trebui să fie, în consecință, agresiv și chiar mutilant, avand în vedere necesitatea extirpării în cursul intervenției a unor părti, a unor organe sau chiar a tuturor organelor cu localizare pelvină, în scopul ablaţiei procesului tumoral fară ţesut neoplazic restant. Este singura șansă de vindecare pentru acești pacienți", spune medicul.

Șansele de supraviețuire în aceste cazuri sunt calculate exact. „Exenterația pelvină totală reprezintă soluția extremă aplicată în cazul acestor pacienți, singura lor șansă de vindecare – comunicată a fi de aproximativ 50% la 5 ani – însemnând că unul din doi bolnavi poate fi vindecat prin acest procedeu, în contextul în care nici unul dintre acești pacienți nu ar putea supraviețui mai mult de un an fără această soluție. Experiența echipei coordonate de dr Mitulescu Gabriel cuprinde aproape 800 de cazuri operate într-o perioadă de peste 15 ani, fiind cea mai mare din Europa. Intervenția, complexă și de o amploare deosebită, cuprinde atât îndepărtarea odată cu tumora a tuturor organelor pelvine, uneori a unor părți importante ale peretelui pelvin musculo-aponevrotic sau a unor segmente osoase, a unor structuri extrapelvine, cât și reconstruirea anatomiei pelvine, perineale și viscerale, pentru a asigura o calitate a vieții acceptabilă", susține managerul Narcis Copcă.

De remarcat că pentru realizarea unei operații atât de complexe este nevoie de o armată de specialiști: „O astfel de intervenție reprezintă rodul colaborării unui număr mare de experți – chirurgi, anesteziști, urologi, plasticieni, radioterapeuti, radiologi, chimioterapeuți, anatomopatologi, kinetoterapeuți, psihologi, endocrinologi, sexologi... Șansa reală de vindecare și rezultatele obținute – spun acest lucru din experiența noastră – justifică însă din plin acest efort". Mai departe, doctorul Narcis Copcă „disecă" și problema cancerului colorectal: „Cancerul colorectal – a doua cauză de mortalitate prin cancer atât la femei, cât și la bărbați – reprezintă o reală problemă de sănătate, incidența bolii având în ultimii ani o creștere continuă, cauzată în special de stilul de viață, de stres și de calitatea alimentației moderne. În plus, se constată din ce în ce mai des apariția afecțiunii la vârste din ce în ce mai mici, dar și depistarea frecventă a unor tumori agresive. Zilnic, în spitalul nostru, sunt operate câteva cazuri, incidența anuală situându-se la peste 250".

Vorbind despre principalele metode de tratament ale acestor boli, chirurgul Narcis Copcă a subliniat: „Tratamentul cancerului de colon și rect este unul multimodal, fiind asociate mai multe metode terapeutice, care, luate împreună, cresc considerabil șansa de vindecare a pacienților. Tratamentul principal este intervenția chirurgicală, care are ca scop îndepărtarea tumorii împreună cu o porțiune a rectului și/sau a colonului și întregul țesut limfoganglionar care poate conține celule tumorale. Acest tratament se aplică atât în cazurile de tumori depistate precoce, cât și în cazurile avansate, în prezența metastazelor, multe dintre acestea putând fi îndepărtate chirurgical. Tehnica chirurgicală poate fi cea clasică sau miniinvazivă, prin laparoscopie".

Citeşte şi Consumul EXCESIV de carne poate duce la CANCER

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cancer colon mortalitate sănătate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre sarcina ei ❤️
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre...
05 iun 17:56
...bolii a avut o creștere alarmantă, regăsindu-se, din ce în ce mai des, în rândul tinerilor. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
05 iun 17:56
... În ultimii ani, incidența bolii a avut o creștere alarmantă, regăsindu-se, din ce...
1
EUR
4.8426
RON
29 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H