Cancerul de tiroidă. Cine e predispus să dezvolte această boală

Tiroida poate fi implicată în boli diverse, putând cauza inclusiv tulburări la nivel psihic, atenționează medicul primar chirurg Bogdan Stănescu, care activează din 1992 în cadrul secției chirurgie a Institutului Național de Endocrinologie "C.I. Parhon" din București. Chirurgul spune că, în ultimii ani, a observat o modificare a profilului pacienților care ajung să fie operați.

05 mai 2016, 14:09
Cancerul de tiroidă. Cine e predispus să dezvolte această boală

„În domeniul chirurgical, abordez tiroida în cea mai mare parte a situațiilor, dar și paratiroida (n.r. glandă endocrină situată în spatele tiroidei, la înălțimea gâtului), care, în ultima vreme, a început să devină o problemă din ce în ce mai frecventă. În patologia tiroidiană, cel puțin după Cernobâl, incidența cancerului tiroidian a crescut exponențial”, atenționează medicul Băgdan Stănescu. Responsabile de cancerele de tiroidă pot fi însă și alte cauze mai puțin știute. „De exemplu, am observat la un moment dat o creștere a incidenței cancerului tiroidian la Galați, oraș care are turnătorie și care, multă vreme, a folosit cox adus din Ucraina. Toate sunt presupuneri, nu cred că a studiat cineva situația….”, adaugă medicul.

Dozări hormonale și ecografii la îndemână

La baza creșterii numărului de bolnavi care ajung să se trateze și opereze pentru boli de tiroidă, stă însă și dezvoltarea rețelei de endocrinologie. „Când eram eu student, existau endocrinologi doar în reședințele de județ, ulterior a început să se dezvolte și o rețea orășenească. În plus, au intervenit și metode noi de diagnostic, scrie doctorulzilei.ro. Ecografia este la îndemâna oricui, ca și dozările hormonale. Nu se mai fac doar la București și în centrele universitare. Posibilitatea diagnosticului precoce a crescut și numărul pacienților”, este de părere medicul.
Categorii la risc

Cine ar trebui să își facă în mod special probleme atunci când vorbim de tiroidă

„În special românii care provin din zonele endemice, cele submontane și montane, cei care provin din familii cu gușă, care au antecedente de cancer în zona tiroidei. Aceștia ar trebui să își facă, anual, o ecografie și o dozare hormonală pentru tiroidă”, recomandă chirurgul.

Pentru depistarea problemelor la nivelul paratiroidei foarte importantă este o analiză banală. „Este vorba despre dozarea calciului. Asta pentru că una dintre primele manifestări ale tumorilor paratiroidine sunt stările psihice dereglate: oamenii devin labili, nervoși, fără a se ajunge neapărat la tulburări psihice”, adaugă medicul.

Dozările care arată un nivel ridicat al calciului pot trăda o tumoră de paratiroidă care sapă și demineralizează oasele, ajungându-se până la fracturi. Urologii și ortopezii fac curent această analiză. „În ortopedie, dozarea de calciu la pacienții cu fracturi se face nu numai pentru a descoperi boala, dar și pentru a preveni o operație nereușită. Fără a se rezolva problema paratiroidei, operația este sortită eșecului”, atenționează dr. Bogdan Stănescu.

Șansele de vindecare după cancerele de la nivelul tiroidei sunt în strânsă legătura cu forma și stadiul bolii. „Cu cât prindem mai devreme boala, cu atât e mai bine. Din fericire, forma cea mai răspândită de cancer tiroidian beneficiează și de terapie cu radioiod care vindecă în proporție de 99 la sută”, completează chirurgul.

Numărul femeilor afectate de bolile tiroidei este mult mai mare decât cel al bărbaților (raportul este de 5 la 1), iar pentru identificarea timpurie a problemelor și tratarea lor eficientă este nevoie să se știe câteva semne.

Citeşte şi Băutura incrediblă care te vindecă de cancer! Nu toţi au curajul să o încerce