Cancerul ovarian, boala cu cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin

Cancerul ovarian se află pe locul 7 ca incidenţă a tumorilor maligne ce pot sa apară la femei şi survine cu incidenţă maximă între 40 şi 65 de ani. Mai mult de două treimi din cancerele ovariene sunt depistate în stadii avansate din cauza lipsei simptomelor şi a unui screening.

24 nov. 2017, 08:19
Cancerul ovarian, boala cu cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin

Cel mai important factor prognostic este stadiul bolii în momentul diagnosticului, scrie csid.ro. Considerat drept unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, cancerul ovarian are cea mai mică rată de supravieţuire dintre toate tipurile de cancer feminin. Aproximativ 80% din pacientele operate vor dezvolta o recidivă care de cele mai multe ori duce la deces.

Citeşte şi Nicolae Guţă, reacţie ŞOCANTĂ când a aflat că Beyonce ar putea avea CANCER. „Dacă mori…”

Conform specialiştilor, rata de supravieţuire la 5 ani pentru toate stadiile este cuprinsă între 35-38%, iar pentru stadiile avansate este de 28%.

Când şi de ce apare cancerul ovarian

Teoria care încearcă să explice apariţia cancerului ovarian este „ovulaţia neîntreruptă”: acest tip de cancer se dezvoltă ca urmare a unui proces anormal de reparaţie a epiteliului de suprafaţă al ovarului, reparaţie care intervine după fiecare ruptură foliculară şi ovulaţie.

Citeşte şi O treime dintre cancerele gastro-intestinale pot fi prevenite. Carnea roşie creşte riscul de cancer de stomac

„Procesul de reparaţie determină formarea unor chisturi de incluziune care pot suferi transformări neoplazice în timp, sub acţiunea unor factori oncogeni”, subliniază dr. Silviu Prună, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Sanador.