Când e necesar un implant dentar și ce avantaje are față de alte tipuri de tratament

Când aveți nevoie de un implant dentar și vă confruntați pentru prima dată cu acest subiect apar multe întrebări.

12 ian. 2021, 12:25
Când e necesar un implant dentar și ce avantaje are față de alte tipuri de tratament

Pacienții sunt îngrijorați dacă această operație este într-adevăr sigură și nedureroasă, și ce poate afecta succesul intervenției. Restricțiile legate de vârstă, alegerea tipului corect de implant, durata de viață a implantului și îngrijirea după procedură, sunt doar câteva întrebări care interesează orice pacient.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un înlocuitor artificial al rădăcinii dentare pierdute, deși mulți cred încă că acesta este dintele artificial în sine.

De fapt, implantul este inserat în os în locul dintelui lipsă, apoi este instalat un bont protetic (element de legătură). La sfârșit o coroană dentară este fixată pe pe bont.

Implanturile dentare în forma lor aproape modernă au fost inventate cu mult timp în urmă – prima intervenție de implant dentar de succes a fost efectuată în 1965. Interesant este faptul că primul pacient, Gesta Larsson, a trăit cu implanturile puse până la sfârșitul vieții sale – mai mult de 41 de ani.

De atunci, implanturile și tehnologiile moderne de implantare au fost mult îmbunătățite, dar principiul general al funcționării lor a rămas neschimbat.

Când este necesar un implant dentar?

Implantul dentar este cea mai progresivă metodă de tratament atât pentru pierderea unui singur dinte cât și pentru absența completă a dinților. Există mai multe motive pentru a alege implantul dentar:

  • evitarea protezelor mobile, inconfortabile;
  •  refacerea dinților fără a afecta în vreun fel dinții vecini;
  •  evitarea pierderii osoase ce apare și continuă în timp odată cu pierderea dinților;
  •  restaurarea estetică și funcțională a danturii în cazul pierderii tuturor dinților;
  •  coroanele pe implanturi funcționează și se simt exact ca dinții naturali.

Care este avantajul implantului dentar față de alte tipuri de tratament?

Punțile dentare fixe necesită șlefuirea dinților sănătoși vecini spațiului gol, iar în cazul implanturilor dentare acest lucru poate fi evitat.

Mulți pacienți nu pot purta proteze dentare mobile din cauza afectării gustului sau din cauza reflexului pronunțat de vomă. În absența unui număr mare sau a tuturor dinților, implanturile dentare elimină necesitatea unor astfel de proteze sau îmbunătățesc fixarea acestora.

Există restricții legate de vârstă?

Nu există o limită superioară de vârstă pentru tratamentul cu implanturi dentare. Succesul tratamentului este asociat cu starea funcțională a organelor și sistemelor corpului, prin urmare, implanturile se integrează chiar și la persoanele cu vârsta de peste 85 de ani.

Nu este recomandată efectuarea intervenției la persoanele mai tinere de 18-20 de ani, deoarece, până la această vârstă, oasele sunt încă în creștere.

Cum arată un dinte pe implant dentar?

Implantul dentar sprijină o coroană dentară care arată, se simte și funcționează ca un dinte natural. Cu ajutorul coroanelor din zirconiu sau integral ceramice obținem rezultate estetice aproape ideale, reproducând nuanțele și transparența unui dinte natural.

Este dureroasă intervenția?

Nu. Inserarea unui implant dentar nu este o procedură mai traumatică decât o banală extracție dentară. Anestezicele locale moderne elimină complet orice durere în timpul operației.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Durata de viață a implanturilor este uneori mai mare decât termenele pentru care sunt proiectate. Este imposibil să se prevadă exact cât va dura un implant – 10, 20 de ani sau mai mult. În unele cazuri, implanturile au funcționat cu succes de mai bine de 30 de ani.

Ce determină costul unui implant dentar?

Prețul unui implant dentar depinde de o serie de factori precum: calificările medicului, calitatea materialelor folosite, complexitatea intervenției, etc. Prin urmare, pentru a afla prețul corect al intervenției ar trebui să consultați un medic specialist.

Prețul final poate fi aflat numai după o examinare amănunțită. Medicul implantolog va stabili exact câte implanturi dentare sunt necesare. Trebuie adăugat că la costul intervenției se poate adăuga costul posibilelor intervenții chirurgicale suplimentare, precum extracții dentare sau adiții osoase.

Mai multe informații utile puteți obține de la medicii specialiști ai clinicii stomatologice Omnia Dental, programând o consultație chiar pe site-ul oficial al clinicii omniadental.ro.

Citește și Semnificatia alunitelor de pe fata ta. Ce mesaje au acestea in functie de locul in care apar