Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor

Când expiră banii de pe cardurile de energie este una dintre întrebările pe care și-o pun mulți români în această perioadă, în care deja par gânduri legate de bugetul pentru iarnă. Românii trebuie să folosească banii dați de stat până la o dată limită. Altfel, cardurile expiră și banii se pierd.

08 sept. 2023, 19:50
Când expiră banii de pe cardurile de energie. Data până la care pot fi folosiți pentru plata facturilor

Cardurile de energie urmează să fie realimentate cu a doua tranșă, în valoare de 700 de lei. Anunțul a făcut făcut de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a menționat că data de la care banii vor intra pe carduri va fi 15 septembrie. Există, însă, un detaliu important de care beneficiarii acestor ajutoare trebuie să țină cont. Dacă fondurile nu sunt folosite până la o anumită dată, cardurile expiră iar banii se pierd.

Citește și: Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie

Când expiră banii de pe cardurile de energie

Poșta Română a anunțat, ieri, că a început tranșa a doua a Programului „Cardul de energie”. Poștașii au început, de asemenea, să adune și declarațiile persoanelor fără o adresă exactă, situație întâlnită cu precădere în zona rurală. De asemenea, se recomandă plata facturilor fie online, fie direct la factorii poștali, dotați cu aparate speciale ce preiau plata facturii direct de pe cardurile beneficiarilor.

„Etapa a doua a Programului a demarat cu tipărirea și împlicuirea a peste 370.000 de carduri noi de către Fabrica de Timbre, sucursală specializată a Companiei Naționale Poșta Română. Noile carduri sunt destinate persoanelor recent intrate în sistem, precum și celor care între timp și-au schimbat adresa de domiciliu. Pe de altă parte, cei care își păstrează calitatea de beneficiar din prima tranșă vor putea folosi cardurile și pentru tranșa a doua. Totodată, ca și în cazul primei tranșe, și de această dată poștașii au început să colecteze declarațiile pe propria răspundere de la beneficiarii cardurilor de energie care au domiciliu fără nomenclator stradal, situație predominantă în mediul rural. Cu experiența de succes a primei etape din programul cardurilor de energie, iată că venim din nou în sprijinul românilor vulnerabili și în etapa a doua. Îi îndemnăm pe beneficiari să aleagă plata facturilor direct la poștaș, cu PDA-ul, sau prin intermediul aplicației online existente pe site-ul Poștei Române. Plățile electronice sunt cele mai rapide, mai moderne și mai confortabile soluții și, din fericire, le avem la îndemână în beneficiul clienților noștri. Compania pune la dispoziție toate cele 9000 de dispozitive mobile pe care le deține, pentru ca plățile facturilor să se desfășoare cu cea mai mare rapiditate și eficiență oriunde pe teritoriul României”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

O întrebare arzătoare a românilor ce beneficiază de ajutorul din partea statului este când expiră sumele de pe carduri. Atât cardurile aferente primei tranșe, cât și cele aferente celei de a doua tranșe, pot fi folosite până la data de 27 decembrie 2023. De acest ajutor beneficiază:

  • pensionari cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv;
  • pensionari de invaliditate cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv;
  • persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2000 de lei, inclusiv;
  • familie cu alocație de susținere;
  • familie/persoană cu ajutor social.

Media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei. Cardul de energie acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru:

  • energie electrică;
  • energie termică în sistem centralizat;
  • butelie cu GPL propan pentru încălzire (exclus butelie GPL butan pentru uz casnic – gătit);
  • gaze;
  • lemne pentru foc (lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn etc.);
  • păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire (apă geotermală, cărbune, brichete rumeguș);

Pentru a plăti aceste surse de încălzire și curent este nevoie de cardul de energie valabil, primit prin Poșta Română, actul de identitate al beneficiarului de sprijin, factura curentă sau restantă sau, în cazul unora dintre servicii, alt document justificativ care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari (înștiințare de plată, certificat de validare a datoriei, bonuri fiscale).

Citește și: Cum poți afla soldul disponibil pe cardurile de energie. Noi modificări aduse de guvernanți