Când începe recensământul agricol din România. Cei care nu spun câte animale au riscă amenzi usturătoare

România trebuie să realizeze o dată la 10 ani recensământul general agricol. Prin Recensământul General Agricol se vor evidenţia schimbările produse de la runda 2010, precum şi monitorizarea, evaluarea şi fundamentarea Politicilor Agricole Comune (PAC).

22 apr. 2021, 16:08
Când începe recensământul agricol din România. Cei care nu spun câte animale au riscă amenzi usturătoare

Recensământul agricol se va desfăşura în România în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Autorităţile urmează să colecteze date despre caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, notează Adevărul.

Cum se desfăşoară recensământul agricol din România

Prin Recensământul General Agricol urmează să fie colectate informaţii şi date statistice în vederea realizării unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.

La recensământ se înregistrează exploataţiile în care se desfăşoară activităţi agricole, indiferent de statutul lor juridic (activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole/şi sau deţinerea de animale şi care obţin produse agricole şi/sau păstrează suprafeţe în bune condiţii agricole şi de mediu).

La recensământ sunt colectate informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole precum:

  • Informaţii generale privind exploataţia agricolă;
  • Modul de utilizare a terenului;
  • Efectivele de animale;
  • Adăposturile pentru animale;
  • Gestionarea dejecţiilor animaliere;
  • Agricultura ecologică;
  • Persoanele care au lucrat în agricultură;
  • Alte activităţi aducătoare de venituri;
  • Dezvoltare rurală.

Potrivit sursei citate, capul/şeful exploataţiei agricole este obligat să furnizeze recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete. De asemenea, acesta trebuie să respecte şi să nu obstrucţioneze activitatea personalului de recensământ din teritoriu şi să prezinte, pentru înregistrarea corectă a datelor de identificare a persoanelor, un act de identitate valabil.

Citeşte şi: Românul Daniel Dines a mai dat o lovitură. UiPath, compania pe care a fondat-o, a vândut acţiuni de peste 1,3 miliarde dolari

Amenzi pentru cei care nu participă la recensământul agricol din România

Datele individuale înscrise în chestionarul de recensământ sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice, codul numeric personal colectat la recensământ este criptat.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

– Obstrucţionarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ,în efectuarea înregistrărilor şi controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice,

– Refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ,

– Furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete.

Contravenţiile sus menţionate se sancţionează cu amenda de la 1.000-5.000 lei.

Citeşte şi: România a avut unul dintre cele mai mari deficite guvernamentale din UE în 2020. Cât de mult a crescut datoria