Când nu trebuie să stai în carantină la întoarcerea în România dintr-o ţară de pe lista galbenă. Răzvan Pascu spune care sunt excepţiile

Consultantul în turism Răzvan Pascu a explicat în ce situaţie românii care se întorc dintr-o ţară aflată pe lista galbenă sunt exceptaţi de la măsura carantinării.
Loredana Brumă
22 feb. 2021, 23:10
Când nu trebuie să stai în carantină la întoarcerea în România dintr-o ţară de pe lista galbenă. Răzvan Pascu spune care sunt excepţiile

Când nu trebuie să stai în carantină la întoarcerea în România dintr-o ţară de pe lista galbenă. Răzvan Pascu a spus care sunt excepţiile.

Când nu trebuie să stai în carantină la returul în România dintr-o ţară de pe lista galbenă

„Când nu trebuie să stai în carantină la returul în România dintr-o ţară de pe lista galbenă? Cred că peste 10 milioane de români sunt exceptaţi.

– cei care au ambele doze de vaccin făcute și minim 10 zile de la doză 2. În România sunt câteva sute de mii de oameni care deja se încadrează acum în această excepție – Hotărârea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera c.

– cei care au avut Covid în ultimele 90 de zile – Hotărârea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera b.

– cei care își iau o “vacanță după vacanță” – Hotărârea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.2, litera a. Mai exact, dacă te întorci din vacanță/business trip din Zona Galbenă, ai un test negativ la sosire și arăți tot la sosire că vei pleca din țară oriunde altundeva în maxim 3 zile de la intrarea în România – atunci ești exceptat. Legea nu spune cât timp trebuie să pleci și unde (poți pleca tot într-o țară de pe Lista Galbenă, de exemplu), ci legea spune doar că atunci când intri în România dintr-o țară de pe Lista Galbenă, dacă vrei să nu stai în carantină atunci trebuie să arăți dovadă că vei pleca din țară în maxim 72 de ore și să ai testul negativ la sosire (asta înseamnă să arăți un bilet de avion, o rezervare la hotel în străînătate, un bilet de tren/autocar, etc). Nu este menționat nicăieri ce documente doveditoare trebuie să arăți la granița, însă dovezi precum bilet de tren, bilet de avion, bilet de tren, cazare în străînătate, etc. sunt suficiente, împreună, bineînțeles, cu testul negativ PCR făcut în ultimele 72 de ore până la îmbarcarea în avionul cu care ai venit în România. Știu deja sute de persoane care au trecut așa și inclusiv cineva de la DSP mi-a scris pe Facebook și mi-a confirmat că aceasta este procedura corectă.

Citeşte şi Ce obligaţie au persoanele care vin în România dintr-o ţară aflată în zona galbenă. Lista ţărilor incluse pe lista galbenă

– adulții/majorii nevaccinati sunt scutiți de carantină, dacă sunt studenți – Hotărârea CNSU Nr. 9/11.02.2021, Art.4, alin.1, litera n.

– dacă ai avut Covid, dar nu te-ai testat PCR la momentul respectiv și nu ai fost înregistrat oficial că bolnav în ultimele 90 de zile, ca să poți fi scutit acum de carantină poți arată acest lucru printr-un test de anticorpi făcut în ultimele 14 zile. Prin urmare, dacă vacanța ta într-o țară de pe Lista Galbenă este mai scurtă de 14 zile îți recomand să îți faci testul acesta de anticorpi în România, înainte de plecare, ca să nu mai umbli să îl faci în străînătate la retur.

Teoretic, așa cum este precizat în Hotărârea CNSU 9/11.02.2021 la articolul 2, aliniat 5, punctul C, dacă ai testul de anticorpi și prezinți acești anticorpi încă în sânge, atunci ești exceptat atât de la testul PCR la retur, cât și de la carantină la sosirea în România. Aici trebuie să fac o precizare – în aplicăția IATA, pe care o folosesc majoritatea funcționarilor de la ghișeele de check-în din lume ca să vadă ce restricții sunt pentru fiecare țară, deocamdată această excepție nu apare, adică nu apare că dacă ai testul de anticorpi te poți îmbarca fără test PCR, însă încerc de câteva zile să întru în legătură cu IATA ca să își actualizeze aplicăția. Deocamdată e riscant, așa că v-aș recomanda să vă faceți și testul PCR la retur, dacă nu aveți la voi un test pozitiv de maxim 90 de zile (dar nu mai nou de 14 zile). Dacă se va schimba ceva voi updata acest articol.

– sunt scutite de la carantină TOATE FAMILIILE care se întorc în țară din Zona Galbenă și care au copii minori la școală (sunt exceptați atât părinții însoțitori, cât și copiii). Hotărârea CNSU 9/11.02.2021 spune la articolul 4, aliniat 1, litera N acest lucru. Am vrut să fiu sigur și am întrebat la IGSU și la DSP, iar aceștia mi-au confirmat în scris. Cum în România sunt peste 3,5 milioane de elevi și studenți, iar fiecare în călătorie poate să fie însoțit dacă este minor de bunici, părinți, etc, rezultă că doar de aici sunt scutiți de la carantină vreo 10 milioane de români. Desigur, ne referim acum la familiile care călătoresc împreună cu copiii școlari (elevi-studenți)… nu e valabil dacă te întorci doar tu ca părinte din străînătate și copilul școlar a fost acasă, ci doar dacă ai călătorit tu ca părinte/însoțitor/bunic cu acel elev-student. Așa e legea.

Citeşte şi Primul caz de Covid transmis prin transplant de organe. O femeie a murit după ce a primit plămâni infectaţi cu coronavirus

– cei care se întorc din Zona Galbenă, dar au stat în Zona Verde 14 zile (asta nu prea o înțeleg, nu știu ce a vrut să spună poetul la articolul 4, aliniat 1, litera A,, dar în fine – cred că se referă la tranzit, probabil a vrut să facă mai clar faptul că dacă tu te întorci dintr-o “țară verde” dar tranzitezi o “țară galbenă”, atunci e evident că nu trebuie să stai în carantină). Deci dacă, de exemplu, te întorci din Tanzania/Zanzibar sau Mexic (“țară verde”) și tranzitezi Qatar sau Franța/Olanda, “țară galbenă”, nu trebuie să stai în carantină.

– elevii sau studenții la zi, precum și însoțitorii acestora. Dovadă se face cu carnetul de student/elev și ca să fie logic articolul 4, aliniat 1, litera N eu deduc că întoarcerea în România nu ar trebui să fie într-o vacanță școlară, ci în perioada de studii, ca să se poată aplica ce scrie aici: „se deplasează pentru activităţi legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori”.

– persoanele aflate în TRANZIT în România pentru 24 de ore. Demonstrezi că ești în tranzit cu orice fel de bilet de avion sau altă legătură care arată că vei ieși din țară în 24 de ore.

– cetățenii care demonstrează că au fost plecați în interes de serviciu (de exemplu semnare sau negociere contract) și au un test negativ la retur făcut cu maxim 72 de ore înainte. Dacă cineva îmi poate spune cum ai putea demonstra că ai NEGOCIAT un contract, i-aș da un premiu NOBEL. Dacă ai semnat contractul, atunci îl arăți, dar dacă “l-ai negociat”, atunci este oare suficient o fotografie de la o cafenea cu partenerul (de business) îmbrăcat în tricou sau trebuie doar o poză dintr-o sala de ședința îmbrăcați toți la costum? Excepția este la articolul 4, aliniat 1, litera V.

– copiii care au sub 3 ani sunt exceptați de la a face testul PCR la returul în România. La sosire, măsura care li se aplică copiilor sub 3 ani este identică cu a părinților, adică dacă sunt părinți studenți sau vaccinați sau care au avut Covid, atunci nici ei și nici copiii sub 3 ani ai lor nu stau în carantină (articol 2, aliniat 2 din Hotărârea CNSU Nr 9/2021). De la 6 ani încolo iar este clar, pentru că sunt copii-elevi, care merg la școală, deci iar sunt scutiți de la carantină, atât ei cât și părinții lor însoțitori.

Însă singurul lucru care nu este clar încă este ce se întâmplă cu copiii între 3-6 ani, pentru că ei nu sunt nici elevi și nu par să fie exceptați nici pe baza de alt criteriu. Părerea mea este că pur și simplu au fost uitați pe din-afară. Am scris pe acest subiect la IGSU și la INSP/DSP și nu mi s-a spus nimic concret, ci m-au trimis la Legea Educației. Parcurgând acea lege, în opinia mea, copiii 0-6 ani nu sunt considerați elevi, ci anteprescolari și, respectiv, preșcolari, ceea ce înseamnă că nu sunt vizați de excepțiile de la carantină”, a scris Răzvan Pascu pe Facebook.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”