Când poate un copil să călătorească pe scaunul din dreapta față al mașinii. Legislația explicată de Poliția Rutieră

Legislația prevede că în România copiii trebuie să fie transportați în autovehicule în sisteme adecvate vârstei și greutății lor.

13 ian. 2024, 09:15
Când poate un copil să călătorească pe scaunul din dreapta față al mașinii. Legislația explicată de Poliția Rutieră

HOTĂRÂRE nr. 11 din 14 ianuarie 2015

pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede: ”Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”.

Legislația în vigoare mai prevede că ”copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”.

Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, mai prevede legislația.

Transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe scaunul din dreapta față al vehiculelor constituție contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.

În prezent, nu mai este valabilă condiția de vârstă, adică 12 ani pentru a putea circula pe scuanul din dreapta față, ci înălțimea standard, iar după atingerea acestei înălțimi, copiii pot circula cu centura pentru adulți, dacă aceasta nu ajunge peste zona gâtului sau a feței.