Când renunţă România la masca de protecţie în aer liber. Ministrul Alexandru Rafila vine cu explicaţii după decizia CCR

Ne apropiem de momentul oportun pentru aplicarea măsurilor de relaxare, a spus Alexandru Rafila într-un interviu realizat pentru România TV. Cu toate acestea, ministrul Sănătății spune că există câteva condiții înainte de a ne întoarce la normalitate.

20 feb. 2022, 11:27
Când renunţă România la masca de protecţie în aer liber. Ministrul Alexandru Rafila vine cu explicaţii după decizia CCR

România ar putea scăpa în curând de obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Recent, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că este neconstituţională Ordonanţă de urgenţă a Guvernului 192/2020 prin care se instituia, printre altele, obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Decizia CCR ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial. De la data publicării motivării, autoritățile vor avea 45 de zile la dispoziție pentru a o pune în aplicație.

„Ne pregătim pentru relaxări, dar ca să ne pregatim de relaxari trebuie să respectam regulile. Cu cât respectam mai bine regulile, cu atât mai repede vor veni relaxarile. Trebuie inteles de toata lumea. Este bine să ţinem la mască, mai ales când suntem în zone aglomerate, sa ne referim mai putin ca este sau nu prevazut in legislatie şi mai mult la utilitatea ei ca barieră în calea transmiterii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila la România TV.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 19 februarie. Românii nu mai vor să se vaccineze antiCOVID. Doar 848 de persoane au făcut prima doză în ultimele 24 de ore

Când renunţă România la masca de protecţie în aer liber. Ministrul Alexandru Rafila vine cu explicaţii după decizia CCR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că nu se renunţă la utilizarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise. În ceea ce priveşte portul măştii în spaţiile deschise, măsura va fi pusă în acrord cu decizia Curţii Constituţionale, după publicarea ei în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Octavian Jurma: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. Legislaţia care a făcut referire la această ordonanţă elaborată de către Ministerul Sănătăţii trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei epidemiologice şi vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a arătat Alexandru Rafila.