Când se plantează, de fapt, roșiile. Zilele în care trebuie să faci asta, pentru a avea o recoltă bogată și gustoasă

Gospodinele știu că momentul în care se plantează roșiile este foarte important pentru obținerea unei recolte sănătoase și gustoase. Totuși, nu oricine știe și când se plantează, de fapt, îndrăgitele legume.

13 apr. 2024, 15:50
Când se plantează, de fapt, roșiile. Zilele în care trebuie să faci asta, pentru a avea o recoltă bogată și gustoasă

Este bine știut faptul că plantarea roșiilor în grădină este un moment crucial pentru obținerea unei recolte sănătoase și bogate.

Momentul optim pentru a planta răsadurile de tomate în grădină depinde de mai mulți factori.

Citește și Roşiile ajung produs de lux până la Paşte 2024, preţul se dublează de la producător până în pieţe

Gospodarii știu că plantarea răsadurilor de roșii în grădină este primul pas care va avea grijă de evoluția recoltelor, deci, alegerea momentului potrivit va asigura dezvoltarea ideală pentru îndrăgitele legume.

În cazul în care nu știai, roşiile nu tolerează temperaturile reci.

La temperaturi de sub 7 grade Celsius, creșterea plantelor este afectată, iar dacă este mai frig de 3 grade Celsius, roșiile îngheață și mor.

Momentul ideal pentru plantarea roșiilor în grădină depinde de temperatura solului și a aerului, dar și de condițiile meteorologice locale.

Astfel, este recomandat ca, vreme de mai multe zile, minimum 4-5 zile, temperatura minimă să fie de peste 10 grade Celsius, în timp ce temperatura solului la o adâncime de 15 cm trebuie să se situeze în jurul valorii de 12 grade Celsius, conform Agrointel.ro.

Perioadele în care să plantezi roșiile

Sfatul legumicultorilor este să eviți să plantezi roșiile în grădină în timpul perioadelor de ploaie sau de vânt puternic. Motivul este simplu. Dacă solul este foarte umed poate duce la putregaiul rădăcinilor.

Citește și Cartofii noi românești au apărut în piețe. Cât costă un kilogram

Astfel, perioada în care se plantează răsadurile de roșii este luna mai, chiar dacă mulți gospodari preferă să facă plantări de la finalul lui aprilie, în cazul în care primăvara este una călduroasă.

Cele mai sigure perioade pentru plantarea roșiilor în grădină sunt:

  • 1-10 mai pentru regiunile mai calde, în special sudul și vestul țării;
  • 10-20 mai pentru regiunile cu temperaturi moderate precum nordul sau estul țării;
  • după 20 mai în regiunile mai răcoroase, precum zonele de munte