Când se schimbă ora de vară în 2022. Iată de la ce dată românii vor dormi mai puțin

Primăvara se apropie cu pași repezi, iar în curând românii vor trece din nou la ora de vară. Astfel, ziua devine mult mai mare, iar noi vom dormi cu o oră mai puțin.

19 feb. 2022, 08:30
Când se schimbă ora de vară în 2022. Iată de la ce dată românii vor dormi mai puțin
Ora de iarna 2021

Când se schimbă ora de vară în 2022.  Trecerea la ”sezonul de vară” se va face în ultima duminică din luna martie. În noapte de sâmbătă spre duminică, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Cele două mari schimbări se fac aproape de echinocțiul de primăvară, respectiv echimocțiul de toamnă.

Când se schimbă ora de vară în 2022. Iată de la ce dată românii vor dormi mai puțin

În 2022, România va trece la ora de vară pe data de 27 martie. Ca-n fiecare an, schimbarea are loc în ultima duminică din martie, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Așadar, vom dormi mai puțin cu o oră și ne vom mai trezi mai devreme decât era organismul nostru obișnuit.

Trecerea la ora de vară poate afecta psihicul și sănătatea populației și este nevoie de o anumită perioadă de acomodare a organismului.
În urma mai multor statistici efectuate, s-a constatat că există persoane care se confruntă cu depresii, stări puternice de oboseală, nervozitate, din cauza trecerii la noua oră.

Odată cu modificarea ceasului se modifică și ceasul nostru biologic, iar aceste schimbări pot produce și dereglări hormonale. Un alt studiu a concluzionat că pierderea a câte 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.

Medicii mai sunt de părere că și corpul uman are, de cele mai multe ori, nevoie de două săptămâni pentru a se putea obișnui cu schimbarea aceasta, deci știm că urmează o perioadă a schimbărilor. Cele mai afectate persoane vor fi copiii și persoanele în vârstă, deoarece organismul lor este mult mai sensibil.

Citește și: Site-ul televiziunii publice din Belgia relatează scandalul dintre Diana Şoşoacă şi jurnalista Lucia Goracci: „Diana Şoşoacă îşi arată adevărata faţă”
 

Revenirea la ora de iarnă se va face în toamnă, pe data de 30 octombrie 2022, când ora 04:00 va deveni, din nou, ora 03:00. Schimbarea are loc în ultima duminică a lunii octombrie. În 2021, trecerea la ora de vară a avut loc pe 28 martie, iar trecerea la ora de iarnă s-a întâmplat pe 31 octombrie, care a fost tot în ultima duminică a acelei luni.

Citește și: Ora de vară 2021. Se apropie ziua în care românii îşi vor da ceasurile înainte. Ce se întâmplă de fapt cu ora de vară în România