Când se va vedea efectul vaccinurilor. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Vaccinurile nu ne protejeaza de acest val

Răzvan Cherecheş avertizează că în toamnă începe valul patru al pandemiei şi că abia atunci se va vedea efectul vaccinurilor. Expertul în sănătate publică spune că măsurile care ne vor salva în valul trei sunt aceleaşi de până acum, respectiv purtarea măştilor, evitarea locurilor aglomerate şi testarea.

19 mart. 2021, 11:28
Când se va vedea efectul vaccinurilor. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Vaccinurile nu ne protejeaza de acest val
Când se va vedea efectul vaccinurilor. Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Vaccinurile nu ne protejeaza de acest val

Când se va vedea efectul vaccinurilor. Răzvan Cherecheş a anunţat că efectul vaccinurilor se va vedea abia în valul patru al pandemiei, adică în toamnă.

Când se va vedea efectul vaccinurilor. Cherecheş: Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4

„Din nefericire, vaccinurile nu ne protejeaza de acest val, de valul 3. Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va incepe din toamna. Pentru ca abia atunci vom avea un numar suficient de mare de persoane care au fost vaccinate si care nu vor mai fi expuse in acest fel. Pentru valul de acum, masurile care ne vor salva sunt aceleasi de pana acum, respectiv: testare cat mai extinsa, si aici vedem ca nu reusim nicicum sa crestem numarul de teste, anchete epidemiologice, vedem ca nici cu astea nu reusim sa ne descurcam, si restrictiile, respectiv purtarea mastii, evitarea aglomerarilor, ventilatie.

Ei bine, daca aceste masuri nu sunt respectate, din nefericire vom avea in continuare o crestere a numarului de cazuri si va trebui sa luam masuri – autoritatile vor lua masuri si restrictii mult mai severe. Dar trebuie sa fim foarte clari – motivul pentru care vom ajunge la o carantina, daca se va ajunge acolo, va fi din cauza ca nu se respecta regulile, autoritatile nu reusesc sa transmita un mesaj clar – de ce trebuie purtata masca in continuare”, a spus Răzvan Cherecheş la TVR.

Citeşte şi Bilanţ coronavirus 18 martie. Creştere alarmantă a pacienţilor internaţi la ATI. Numărul cazurilor noi se menţine peste 6.100

Expertul în sănătate publică atrage atentia ca Ministerul Sanatatii nu comunica suficient, mai ales in conditiile fenomenului de oboseala.

„Aici avem o combinatie. Avem Ministerul Sanatatii care trebuie sa comunice cu toata lumea, si avem autoritatile locale, care trebuie sa se asigure ca regulile sunt respectate pe plan local. Deci Ministerul Sanatatii in continuare, desi a crescut ritmul de comunicare, nu comunica suficient. Mai ales in conditiile in care avem fenomenul asta de oboseala. Oamenii au obosit, au obosit de respectare, au obosit de masti, au obosit de toate astea.

Dar trebuie sa fie foarte clar: mai avem doua luni, deci trebuie sa mai strangem din dinti inca doua luni, pana incepe luna mai, pana incepe sa se incalzeasca vremea, si din acel moment, din cauza ca iesim afara, se deschid geamurile, se ventileaza spatiile mai bine, va incepe sa scada incet-incet rata de transmitere a virusului. Peste vara vom avea din nou relaxare”, a mai precizat Cherecheş.

Acesta a explicat numărul mare de cazuri apărut în localilăţile în care a fost impusă carantina.

Citeşte şi Alexandru Rafila, despre locurile terapie intensivă pentru pacienţii cu coronavirus: La Ministerul Sănătăţii e brambureala totală

„Carantina aplicata functioneaza, pentru ca scade interactiunea intre oameni. Doar in conditiile in care avem carantina pe hartie, pe model romanesc, si de fapt, in realitate, nu este implementata corespunzator de catre politia locala si de catre autoritatile locale, in aceste conditii, numerele vor continua sa creasca”, a mai explica Cherecheş.