Când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ. Ce AMENZI riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

NOUL COD RUTIER. După perioada cu temperaturi de primăvară, de care am beneficiat în ultima perioadă, iarna s-a instalat în toată ţara. Orice şofer surprins cu cauciucuri de vară când pe drum este strat de zăpadă sau polei va fi sancţionat conform CODULUI RUTIER. Amenda pentru şoferii care nu au cauciucuri de iarnă este una consistentă. 

30 dec. 2015, 06:53
Când sunt obligatorii ANVELOPELE DE IARNĂ. Ce AMENZI riscă şoferii care nu au cauciucuri de iarnă

CODUL RUTIER arată clar că, în cazul ninsorilor, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă. Ordonanța de Guvern prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Citeşte şi Lanţurile de iarnă au fost înlocuite! Invenţia care uşurează viaţa oricărui şofer

Astfel, daca porniţi la drum pe zăpadă cu cauciucuri de vară riscati pana la 1.600 de lei amenda.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 iulie, punctul-amendă a crescut la 80 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse între 720 și 1600 de lei.

Citeşte şi O MANEVRĂ pe care o fac toţi şoferii din România, declarată ILEGALĂ. Anunţul făcut de Poliţia Rutieră

In plus, in caz de accident anumite companii de asigurari nu platesc despagubiri pentru masinile asigurate dar care nu au fost dotate cu anvelope de iarna.

Trebuie știut că singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”.

Literele M si S reprezintă inițialele cuvintelor englezești „mud” and „snow”, care înseamnă „noroi (nămol)” și, respectiv, „zăpadă”.

Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S), potrivit Ministerului Transporturilor.


loading...