Când trebuie să-ţi cumperi vacanţa ca să fie cât mai ieftină

Fie că doriți un sejur estival, fie că plănuiți un city break sau o vacanță într-unul din orașele turistice ale lumii, puteți găsi cazare la jumătate de preț. Trebuie doar să știți când să cumpărați.

05 feb. 2012, 10:24
Când trebuie să-ţi cumperi vacanţa ca să fie cât mai ieftină

Prețul unei camere de hotel poate varia extrem de mult în funcție de perioada în care vă faceți rezervările . Nu există însă o regulă generală, astfel că trebuie să fiți atenți la mai multe detalii pentru a profita de cele mai bune oferte, mai ales dacă vă rezervați singuri camera prin internet. Ca idee generală, totul depinde de estimările hotelierilor cu privire la gradul de ocupare dintr-un anumit moment. Dacă aceștia mizează pe un hotel aproape plin, prețul va fi printre cele mai mari, însă dacă se așteaptă la un grad de ocupare redus, și beneficiile d-voastră vor fi pe măsură. Se pot câștiga discounturi importante și dacă managementu hotelului la care doriți să vă cazați a estimat greșit numărul de vizitatori. “Fiecare hotel are politica proprie, care ține cont , pe de o parte de condițiile din piață, iar pe de altă parte de propriile nevoi’, a declarat pentru RTV.NET, Ciprian Enea, consultant Best Tourism.

Există însă mari diferențe între hotelurile care oferă sejururile estivale, spre exemplu, și cele din marile orașe turistice ale lumii. În cazul sejururilor estivale sau de schi, de 7-14 nopți, este preferabil să vă cumpărați bilete cu multe luni înainte. ‘Pentru sezonul estival , cele mai mari discounturi se obțin prin early booking. În funcție de politica hotelului sau a tour operatorului, după caz, acest lucru poate înseamna și cu 9-10 luni înainte de momentul cazării. Dar se găsesc oferte și cu 3-5 luni înainte ”, susține Enea. Potrivit acestuia, în România, au existat turiști care au făcut early booking în noiembrie 2011, pentru august-septembrie 2012. Reducerile sunt însă substanțiale, de 40% pe litoralul românesc, 30-40% pentru Turcia sau 30-35% în Grecia. Cu cât perioada concediilor se apropie, cu atât este mai greu să găsești o astfel de ofertă. “Este un joc de marketing care se justifică prin nevoile hotelierilor de a-și asigura un prag critic de turiști. În acest fel, ei au și un avantaj strategic – hotelul care are oferte early booking va fi cu siguranță mediatizat fără eforturi. Practic, clienții care și-au făcut rezervări din timp vor vorbi despre hotelul respectiv și astfel există șansa să aducă și alți turiști”, explică Enea. Potrivit acestuia, în mod normal un hotel  vinde la prețuri reduse cu 30-35% cel mult 20-25% din capacitatea de cazare. “Pentriu hotelieri, ideal este să dea aproximativ 10-12% cu discountul cel mai mare”, este de părere consultantul.

În cazul celor care optează pentru o vacanță în importantele orașe turistice ale lumii, regulile jocului se schimbă. În acest caz nu mai putem vorbi de early booking, dar există momente în care prețurile sunt mai mici. Astfel, chiar și în acest caz, Enea susține că este bine ca booking-ul să se facă din timp. ‘În cazul hotelurilor din oraș, mecanismele care reglează cererea sunt cu totul altele decât în cazul sejururilor de pe litoral. Oferta este dată de moment. Spre exemplu, în cazul în care în orașul respectiv există un eveniment, un târg, un festival , un concert important, atunci prețurile sunt de două ori mai mari și este de preferat să se cumpere bilete din timp. De asemenea, dacă un hotelier observă că orașul este plin de turiști și el are 90% din camere ocupate, atunci va dubla sau chiar va tripla prețurile la camerele rămase. Dacă în schimb, nu există cerere , atunci apar și ofertele speciale, dar sunt în număr mic”.

Norocul de a găsi o cameră ieftină într-un hotel din oraș depinde și de acuratețea estimărilor făcute de managerii respectivelor structuri de cazare. În general, aceștia se bazează pe experiența anilor anteriori, dar dacă greșesc și sunt prea optimiști în previziuni, există mai multe șanse să scadă din preț o perioadă mai lungă de timp. În concluzie, cele mai bune oferte pot apărea în orice moment, dar șanse mai mari există cu 90,60,30,14-15 sau 7 zile înainte de data sosirii, după cum spun specialiștii citați de Travel Insider.