Când va adera România la Schengen. Anunţ făcut de comisarului european pentru Afaceri Interne

Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne, a declarat că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile UE pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen. Oficialul de la Bruxelles a adăugat că se va ajunge "destul de curând" la o decizie privind aderarea României şi Bulgariei.

01 feb. 2023, 19:41
Când va adera România la Schengen. Anunţ făcut de comisarului european pentru Afaceri Interne
Când va adera România la Schengen. Anunţ făcut de comisarului european pentru Afaceri Interne

Când va adera România la Schengen. Ylva Johansson,comisar european pentru afaceri interne, susţine că „Bulgaria şi România nu mai au nimic de făcut pentru a putea intra în spaţiul Schengen”, dar se declară îngrijorată de situaţia în care 75%, respectiv 90% dintre imigranții ilegali ajunși în Austria și Ţările de Jos nu au fost înregistrați înainte de a intra în aceste țări.

„Dar, din alte motive, care nu au legătură cu aceasta, trebuie, desigur, să avem un spaţiu Schengen care să funcţioneze bine şi, de exemplu, sunt îngrijorată de situaţia în care, în Austria, de exemplu, 75% dintre cei care sosesc ilegal nu au fost înregistraţi înainte de a ajunge în această ţară. În Ţările de Jos, 90% dintre imigranţii ilegali care ajung acolo nu au fost înregistraţi înainte şi, desigur, face parte din acquis-ul Schengen şi faptul de a avea o bună funcţionare a înregistrării persoanelor care intră”, a declarat Ylva Johansson într-un interviu acordat agenţiilor de presă care fac parte din European Newsroom, între care şi Agerpres.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei şi premierul Olandei resping varianta extinderii Schengen: „Suntem uniţi în obiecţia noastră”

Oficialul de la Bruxelles a mai spus că este important ca toţi cei implicaţi să se concentreze asupra modului în care pot avea un spaţiu Schengen care să funcţioneze mai bine şi care să includă şi datele privind returnările, conform Regulamentului Dublin al UE, care prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo.

„Aşadar, acesta este un aspect pentru care putem face mai mult din partea Comisiei şi sunt convinsă că vom reuşi să avem destul de curând o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen”, a delarat Ylva Johansson.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei, tupeu maxim la adresa românilor! Karl Nehammer anunță că va menține veto-ul față de extinderea Schengen

Intrarea României în spaţiul Schengen a fost blocată de către cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la votul din JAI din 8 decembrie 2022. Săptămâna trecută, acesta a avertizat că Viena îşi menţine veto-ul faţă de extinderea spaţiului Schengen, atât timp cât acesta nu funcţionează: „Numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional, iar, atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”.