Când va fi lansat programul „Casa Verde Fotovoltaice” și ce noutăți aduce

Guvernul îi încurajează pe români să facă tranziția la „energia verde". Un punct important se referă la montarea panourilor fotovoltaice. Astfel, Administrația Fondului de Mediu (AFM) a anunțat calendarul pentru 2023. 

13 ian. 2023, 15:05
Când va fi lansat programul „Casa Verde Fotovoltaice” și ce noutăți aduce

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” ar putea fi lansat în prima parte a anului curent, a transmis AFM pentru Economedia.

Toate dosarele depuse în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost deja analizate, iar în urma şedinţei Comitetului de Avizare din data de 29 decembrie 2022 au fost publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu încă 5.445 dosare de finanţare care au primit „undă verde”.

„Instituția noastră va dezvolta un nou program destinat finanțării sistemelor de panouri fotovoltaice, cu mecanisme și procese simplificate, de natură să permită fluidizarea procedurilor și montarea sistemelor de panouri fotovoltaice într-un timp cât mai scurt.

După publicarea proiectului de ghid spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, procedură în cadrul căreia se vor putea transmite propuneri și observații de către persoanele interesate și aprobarea variantei finale a ghidului prin ordin de ministru, va putea fi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului. Estimăm că programul va fi lansat în prima parte a anului 2023”, se arată în răspunsul AFM.

 

Ministrul Mediului a anunțat noutățile pentru programul „Casa Verde”

 

Programul „verde” vine cu noutăți pentru români, a precizat ministrul Mediului de la UDMR, Tanczos Barna.

„Descentralizăm programele Rabla Local și Casa Verde Fotovoltaice. Am creat cadrul legal pentru delegarea implementării acestor programe la autoritățile locale și lucrăm la detaliile tehnice de derulare. Scopul este eficientizarea programelor, simplificarea procedurilor și scurtarea perioadei de analiză a dosarelor, astfel încât cetățenii să beneficieze, în cel mai scurt timp, de sprijinul financiar.

Am avut, astăzi, a discuție constructivă cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România despre pregătirea lansării programelor Rabla Local și Casa Verde Fotovoltaice, dar și despre finanțările din PNRR acordate localităților prin Ministerul Mediului.

Conform discuțiilor, anul acesta ne propunem să pornim Rabla Local, finanțat de AFM, doar pentru primăriile care decid să deruleze propriile programe de casare a autovehiculelor uzate.

Din 2023, pornim atât programul Rabla Local cât și programul Casa Verde Fotovoltaice dezvoltând un sistem informatic centralizat de înscriere în program, pe baza căruia autoritățile locale vor acorda bani locuitorilor”, a scris Tanczos Barna într-o postare pe Facebook.