Când vor da elevii pentru prima dată examen de admitere la liceu. Ministrul Educației a venit cu noi precizări

O mulțime de controverse au apărut în spațiul public după ce Ligia Deca a anunțat noile legi ale educației, parte a proiectului „România Educată", creat de către Klaus Iohannis. 

28 feb. 2023, 23:24
Când vor da elevii pentru prima dată examen de admitere la liceu. Ministrul Educației a venit cu noi precizări

Marți seara, 28 februarie, Ligia Deca a comentat pe marginea celor mai importante subiecte de interes public, din domeniul educației.

Primul examen de admitere la liceu va avea loc abia peste patru ani, a transmis oficialul de la Educație, fost consilier al lui Klaus Iohannis.

„Va mai dura patru ani până când vom vedea primul examen de admitere. Avem timp să definitivăm metodologia. Nu va afecta viața niciunui copil care se află acum în gimnaziu. Această raportare stimulează concurența, stimulează progresul academic.

Această măsură a fost inițial propusă pentru 90% din locuri, a existat o puternică reacție și atunci am păstrat acest echilibru în așa fel încât dacă dintr-un motiv personal copiii nu pot să ajungă pe locuri prin examenul de admitere să aibă sansa să concureze pe profilul dorit și la liceele pe care și le doreau”, a declarat Ligia Deca, la Digi24.

 

Cum se va desfășura Bacalaureatul tehnologic

 

În ceea ce privește Bacalureatul tehnologic, ministrul a revenit cu precizări. Potrivit oficialului Guvernului, proba scrisă la limba română va fi scoasă de la BAC:

„Va fi adecvat pe două discipline. Dacă de exemplu a fost un liceu economic, vor avea probă de economie și o probă practică. Mi se pare firesc ca copilul la final să poată să fie evaluat în baza a ceea ce a făcut în liceu.

Aceste examene vor fi concepute în așa fel încât să nu fie nevoie de o pregătire suplimentară. Dacă un elev merge pe un profil de mate-fizică intensiv, nu ar fi bine să vedem întâi dacă acel copil are dorința de a merge pe acea filieră de liceu înainte să îl trimitem la matematică-fizică?”, a mai transmis oficialul Guvernului.