Când vor fi interzise centralele de apartament în România. Anunţ de ultimă oră de la Guvern

Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene.
Filip Stan
17 iul. 2023, 08:54
Când vor fi interzise centralele de apartament în România. Anunţ de ultimă oră de la Guvern

Veşti bune pentru românii care încălzesc locuinţa prin centralele de apartament. Decizia de interzicere a centralelor pe gaze în apartamentele noi din România a fost amânată de Guvern. Documentul a rămas în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat, potrivit agenției de presă Rador.

Dacă în luna iunie, noul ministru al mediului, Mircea Fechet, declara că încă nu s-a luat o decizie privind termenul la care centralele de apartament vor dispărea, în acest weekend la Bacău, ministrul mediului a subliniat că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru Ministerul Mediului. Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier, mai arată sursa citată.

Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, arată noul ministru al Mediului.

Centrale de apartament interzise, presiuni uriaşe din UE. Noul ministru al Mediului, anunţ pentru 2,5 milioane de români
Oprirea vânzării de centrale individuale pe gaz în UE începând cu 1 ianuarie 2029 apare în draftul de modificare a directivei actuale Ecodesign, ce va fi discutată în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene. Textul noii reglementări ar trebui să fie finalizat în cursul acestui an pentru a fi publicat în 2024.

Intenția Executivului European de a interzice vânzarea de centrale individuale pe gaze a fost devoalată mai demult, prin pachetul RePowerEU, care încuraja statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și în cele noi, dar nu a existat vreo obligație impusă.

Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, ceea ce face ca înlocuirea gazului ca formă de încălzire să nu fi nici ușoară și nici rapidă, mai ales că mulți proprietari nu au bani pentru înlocuirea lor cu mult mai scumpele pompe de căldură.

Condorm analizei Asociației publicată în februarie, opt țări europene au început deja procesul de interzicere a utilizării centralelor pe gaz în clădiri:

Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centralizată.

Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

Franța – datorită introducerii limitelor de emisii de CO2 a instalațiilor de încălzire a noilor imobile, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale pe  gaz și pe produse petroliere

Austria – interzice din anul 2024 repararea vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament. O vor plăti şi cei care au maşini!

Câte centrale de apartament termice pe gaz sunt în România
Potrivit unui document al Ministerului Energiei, România are în prezent un total de circa 8,5 mil locuințe, din care sunt locuite aproximativ 7,5 milioane. Dintre acestea, cca. 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar circa 2,7 milioane de locuințe sunt apartamente amplasate în blocuri de locuit (condominiu).

Din totalul locuințelor, numai circa 1,2 milioane sunt racordate la sistemele centralizate (cca. 600.000 de apartamente doar în București). O treime din locuințele României (aproape 2,5 milioane) se încălzesc direct cu gaz natural, folosind centrale de apartament, dar și sobe cu randamente extrem de scăzute (cel puțin 250.000 de locuințe).

Aproximativ 3,5 mil. locuințe (marea majoritate în mediul rural) folosesc combustibil solid – majoritatea lemne, dar și cărbune – arse în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu combustibili lichizi (păcură, motorină sau GPL) sau energie electrică. Peste jumătate dintre locuințele din România sunt încălzite parțial în timpul iernii.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu casa moștenită dacă nu deschizi succesiunea. Termene, riscuri și sancțiuni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Andrew Barabancea, decizie RADICALĂ după ce a suferit un infarct la 24 de ani. Totul este pentru binele lui
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață