CANDIDAT-SURPRIZĂ la alegerile prezidenţiale. E de peste 20 de ani în politică şi e multimilionar

Omul de afaceri Viorel Cataramă îşi va anunţa marţi, într-o conferinţă de presă, candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an, transmite Agerpres.

14 iul. 2014, 13:24
CANDIDAT-SURPRIZĂ la alegerile prezidenţiale. E de peste 20 de ani în politică şi e multimilionar

Viorel Cataramă îşi motivează candidatura la prezidenţiale pornind de la faptul că, în momentul de faţă, „o mare problemă o constituie salariul minim de 900 lei (200 EUR), iar acest lucru le este imputabil în totalitate partidelor politice, care astăzi sunt structurile mafiote cele mai consolidate şi mai bine organizate din România”.

„In ultimii 25 de ani, clasa politică, în integralitatea ei, a elaborat şi perpetuat un set de legi ce permite devalizarea banului public. In prezent, din 10 lei cheltuiţi din fonduri publice, ca medie, 6 lei se fură(60%), iar în unele cazuri furtul merge până la 80%.  Niciun Preşedinte şi niciun partid politic nu au încercat măcar să schimbe acest mecanism generalizat de deturnare a banului public. Mai mult, Parlamentul a devenit un adevărat scut pentru cei corupţi, încercând din răsputeri să subordoneze toate instituţiile statului, cu precădere Justiţia, care este esenţial să rămână independente. (…)  Situaţia se poate schimba numai prin intervenţia fermă şi energică a populaţiei, a românilor liberi care-şi iubesc ţara şi care îşi doresc să INGENUNCHEZE MAFIA POLITICA”, susţine Cataramă.

Acesta cere votul cetăţenilor pentru modificarea Constituţiei prin referendum, astfel încât legea fundamentală va obliga „partidele politice şi Parlamentul să se reformeze din temelii şi va face posibil ca, în 4 ani, salariul minim să ajungă la 500 EUR; astfel, cei peste 3 milioane de români care muncesc astăzi în străinătate, se vor putea întoarce, pentru a lucra în ţară”.

„Intrucât candidez ca independent, fără susţinerea vreunui partid politic, le cer sprijinul celor care nutresc aceleaşi convingeri şi speranţe şi apelez la voluntari din toată ţara, pentru: – strângerea celor 200.000 de semnături necesare depunerii şi validării candidaturii; – reprezentare în toate cele 18.000 de centre de votare;  (…)
De aceea, îi chem pe toţi românii liberi să participe la o adevărată REVOLUŢIE PAŞNICĂ, al cărei scop este să integreze cu adevărat România în Uniunea Europeană şi să consolideze Parteneriatul Strategic cu SUA”, mai spune Cataramă.

Cataramă a debutat în politică în 1990, când a fost ales membru în Comitetul Director al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), până la 30 iunie 1992, iar în 1992 a devenit preşedintele Noului Partid Liberal (NPL), înfiinţat la 23 iulie 1992.

În 1996 este ales prim-vicepreşedinte PNL, funcţie pe care o deţine până în 1997, an în care devine vicepreşedinte PNL. Viorel Cataramă a mai ocupat postul de vicepreşedinte şi în perioada 1993-1996.

În 1999 a fost ales preşedintele Partidului Naţional Român, iar în 2001, prim-vicepreşedinte al Partidului Alianţa pentru România. În 2002 devine pentru a doua oară vicepreşedinte al PNL, iar din 2003, vicepreşedinte al Filialei Bucureşti a PNL.

La sfârşitul lui ianuarie 2010, liberalul Viorel Cataramă şi-a anunţat candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, precizând că are ca scop formarea unui guvern de dreapta, împreună cu PDL şi cu largă susţinere parlamentară. Ulterior, acesta şi-a retras candidatura.

Consiliul Naţional Executiv al PNL a decis la 15 martie 2010 excluderea lui Viorel Cataramă, decizia fiind luată cu 39 de voturi pentru, 6 împotrivă şi 4 abţineri.

Omul de afaceri Viorel Cataramă s-a născut la 31 ianuarie 1955 în Bacău. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Comerţ în 1980.

Îşi începe activitatea profesională ca şef de serviciu la Întreprinderea de Casete Radio şi TV Bucureşti, lucrează ca economist în cadrul ‘Tehnoforestexport’ – o importantă întreprindere de comerţ exterior, devenind ulterior director pentru Europa de Est al firmei Belco – Belgia (economist – Camera de Comerţ şi Industrie a României). După 1990, se implică în domeniul afacerilor, devenind proprietarul grupului de firme ‘Elvila’ (mobilă). În 1991 este numit secretar de stat la Ministerul Comerţului şi Turismului.

În 1993 este ales vicepreşedinte al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, în 1994 devine preşedinte al filialei Bucureşti a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, iar în 1996, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Anul 2002 marchează alegerea sa ca membru în Comitetul Director al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.

A deţinut cotidianul ‘Ora’ şi ‘Viitorul românesc’, publicaţie pe care a subvenţionat-o până în anul 2000.

Viorel Cataramă a fost preşedintele SAFI (Societatea de Asistenţă Financiară şi Investiţii), un fond de investiţii în urma căruia au fost păgubiţi mulţi investitori. Procesul SAFI s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale.