Candidata bulgară pentru postul de Secretar General al ONU nu a avut o prestaţie convingătoare

Ministrul de interne bulgar Rumiana Bacivarova a estimat luni că Irina Bokova, candidata bulgară pentru postul de secretar general al ONU, nu a avut o prestație convingătoare până acum și că este improbabil ca ea să câștige, transmite luni BTA, citată de Agerpres.

12 sept. 2016, 14:28
Candidata bulgară pentru postul de Secretar General al ONU nu a avut o prestaţie convingătoare

Rumiana Bacivarova nu a confirmat informația conform căreia guvernul de la Sofia ia în considerare o altă nominalizare, cea a vicepreședintelui pentru buget și resurse umane al Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva.

Recent mai multe media bulgare, printre care dnevnik.bg, au citat surse guvernamentale de la Sofia potrivit cărora Bulgaria este probabil să susțină, în următoarele zile, o posibilă nominalizare a Kristalinei Gheorghieva la funcția de secretar general al ONU.

La turul de scrutin preliminar desfășurat vineri în Consiliul de Securitate al ONU, candidata bulgară în cursa pentru postul de secretar general al Națiunilor Unite, Irina Bokova, a primit șapte voturi de încurajare, cinci voturi de descurajare și trei fără nicio opinie. Potrivit unei surse diplomatice britanice citate de Reuters, un candidat are nevoie de cel puțin nouă voturi pozitive și de niciun vot împotrivă pentru a putea continua cursa, informează Agerpres.

Un al cincilea tur de scrutin va avea loc pe 26 septembrie, iar în octombrie Consiliul de Securitate va lua decizia finală privind numele celui propus Adunării Generale a ONU să devină secretar general al forului internațional.

Potrivit unor relatări de presă, dacă pentru această funcție guvernul bulgar o va nominaliza pe Kristalina Gheorghieva, actual vicepreședinte pentru buget și resurse umane al Comisiei Europene, atunci Irina Bokova va trebui să se retragă din cursă. Un alt scenariu este ca nominalizarea Kristalinei Gheorghieva, în calitate de candidat din partea Partidului Popular European, să fie prezentată de trei țări, respectiv Ungaria, Letonia și Croația, sprijinite de Berlin, iar guvernul bulgar să susțină ulterior această nominalizare.