Candidată la primăria oraşului Koln, înjunghiată într-o piaţă. Reacţia Angelei Merkel

Henriette Reker, candidat independent la alegerile pentru postul de primar al orașului Koln, a fost înjunghiată sâmbătă dimineață într-o piață din metropola germană, transmite DPA, citând poliția locală.

17 oct. 2015, 10:22
Candidată la primăria oraşului Koln, înjunghiată într-o piaţă. Reacţia Angelei Merkel

Henriette Reker, candidată independentă la alegerile pentru postul de primar al orașului Koln (vestul Germaniei), a fost înjunghiată sâmbătă dimineață într-o piață din metropola germană, unde făcea campanie, fiind un act cu „motivații rasiste” legate de politica de primire a refugiaților, a anunțat poliția regională, potrivit Agepres.

„Reker, grav rănită cu cuțitul de către un bărbat de 44 de ani, era responsabilă cu primirea refugiaților la primăria din Koln”, a explicat Wolfgang Albers, comandant al poliției din landul Renania de Nord-Westfalia. „În acest context, se pune accentul pe un act politic”, a adăugat el.

Candidată independentă, dar susținută de conservatorii cancelarului german, Henriette Reker a suferit răni grave, iar starea sa este stabilă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, un bărbat înarmat cu un cuțit a atacat-o pe Henriette Reker (58 de ani) în jurul orei locale 09:00 (07:00 GMT), în apropierea unui punct de informare al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) lângă o piață organizată săptămânal în districtul Braunsfeld din Koln.

Alte patru persoane au fost rănite în acest incident, printre care unul dintre colaboratorii lui Reker în campania pentru alegerile municipale din Koln din 18 octombrie. Atacatorul a fost arestat la locul incidentului. Poliția și procuratura au lansat o anchetă pentru elucidarea circumstanțelor acestei agresiuni.

Germania așteaptă în acest an aproximativ 800.000 de cereri de azil, un record istoric, dar politica de deschidere pentru refugiați a cancelarului german a provocat critici dure din toate taberele politice.

Angela Merkel condamnă agresiunea comisă împotriva candidatei la primăria orașului Koln

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat și „și-a exprimat stupoarea” după grava agresiune comisă împotriva unei candidate la primăria orașului Koln. Angela Merkel s-a interesat de starea de sănătate a candidatei Henriette Reker.

La rândul său, ministrul de interne Thomas de Maizicre s-a declarat „profund șocat” de acest „atac îngrozitor și laș”.