Candidaţii la alegerile locale îşi pot deconta clipurile electorale difuzate pe Facebook

Candidaţii la alegerile locale se pot promova liber pe Facebook, așa cum o pot face și prin intermediul altor canale de comunicare, fiind necesară atestarea realității serviciilor prestate și a bunurilor livrate, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru.
Iulian Tudor
09 mai 2016, 17:35
Candidaţii la alegerile locale îşi pot deconta clipurile electorale difuzate pe Facebook

„Acest drept este prevăzut de art. 36 alin. (1) al Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, potrivit căruia în campania electorală candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, precum și cetățenii cu drept de vot au dreptul să își exprime opiniile în mod liber și fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, comunicare directă cu alegătorii, utilizare a televiziunii, a radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice și a celorlalte mijloace de informare în masă”, a explicat Ana Maria Pătru.

Ea a precizat că Legea 334/2006 nu prevede interdicții privind comunicarea prin intermediul internetului, ci stabilește niște limite ale cheltuielilor realizate cu publicitatea online.

„Ideea de bază este că partidele politice, alianțele electorale și politice, candidații independenți și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale — competitorii electorali — nu pot solicita decât rambursarea, din bani publici, a acelor cheltuieli efectuate, conform prevederilor legale, cu materialele de propagandă electorală, așa cum sunt ele definite de Legea nr. 334/2006”, a spus președintele AEP.

Ana Maria Pătru a punctat că, pe lângă documentele financiar-bancare pe care competitorii electorali trebuie să le depună ca acte justificative pentru cheltuielile electorale efectuate, este necesară atestarea realității serviciilor prestate și a bunurilor livrate.

„De exemplu, un competitor poate depune facturi pentru achiziția și distribuția pe Facebook a unui videoclip electoral, noi trebuie să ne asigurăm că scopul achiziției a fost atins și că acesta a fost într-adevăr diseminat în spațiul online. În opinia mea, nu este vorba de birocrație excesivă atunci când discutăm despre plata unor bunuri și servicii din bani publici. Cu toții ne dorim o transparență crescută în domeniul finanțării activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Iar acum transparența trebuie să fie absolută. Fiecare competitor politic trebuie să înțeleagă că trebuie să justifice fiecare leu pe care cetățenii români îl acordă în acest sens”, a arătat Pătru.

Ea a menționat că AEP are datoria să ramburseze cheltuielile efectuate legal.

„Vreau să transmit tuturor competitorilor electorali că AEP își dorește să aibă o relație constantă cu mandatarii lor financiari pe toată durata campaniilor electorale și să le ofere acestora toate îndrumările necesare, în așa fel încât rambursarea cheltuielilor electorale, o premieră în peisajul electoral românesc, să fie realizată cu respectarea tuturor prevederilor legale. Desigur, vom lucra în continuare la flexibilizarea cadrului birocratic pentru a-l face mai accesibil competitorilor electorali, dar nu ne vom abate nicio clipă de la principiul transparenței și legalității”, a menționat președintele AEP.

Ana Maria Pătru a adăugat că brandingul sau identitatea de imagine a unui staff de campanie ce însoțește un candidat la întâlnirea cu alegătorii nu trebuie să se situeze în afara prevederilor legale referitoare la materialele de propagandă electorală și la tipurile de cheltuieli ce pot fi efectuate.

„De exemplu, cred că acest branding poate fi ușor de realizat prin distribuția de broșuri, pliante și alte materiale tipărite ce conțin programul și ideile politice ale candidatului. Legiuitorul, considerăm noi, a lăsat suficient spațiu de mișcare candidaților pentru a realiza o identitate vizuală decentă și cuprinzătoare în timpul campaniei electorale”, a conchis ea.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Cum calculezi corect concediul medical în 2025. Cât pierzi din salariu
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Tradiție extrem de bizară. Bani înfipți în copaci
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
SINGURUL tren din România care are aer condiționat și toaletă proprie. Cât costă un bilet
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Soarta coifului dacic de la Coțofenești. Doi polițiști sub acoperire au intrat pe fir
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Urmaşii unui nobil maghiar au pierdut procesul prin care revendicau o jumătate dintr-un sat