Candidatul la şefia CIA a avut parte de întrebări dificile în cadrul audierilor din Senat

Candidatul propus de preşedintele american Barack Obama pentru funcţia de director CIA a fost audiat de Comisia pentru servicii de informaţii a Senatului.

08 feb. 2013, 07:01
Candidatul la şefia CIA a avut parte de întrebări dificile în cadrul audierilor din Senat

Discuţiile s-au axat pe subiecte delicate, precum torturarea suspecţilor de terorism, scurgerile de informaţii şi folosirea dronelor.

John Brennan, un veteran al CIA, a admis în cursul audierilor că era la curent cu tehnicile dure de interogare a suspecţilor de terorism, însă nu a încercat niciodată să schimbe situaţia. Printre aceste metode controversate se numără simularea înecului, considerată de numeroşi experţi o formă de tortură.

Un alt punct important de discuţie l-a reprezentat atacurile cu drone vizând suspecţi de terorism. John Brennan a fost arhitectul acestui program controversat, pe care l-a apărat cu hotărâre.

„Cred că o parte dintre americani au impresia că lansăm atacuri pentru a pedepsi terorişti pentru fapte comise. Nimic nu este mai departe de adevăr. Luăm astfel de măsuri numai ca ultimă soluţie, pentru a salva vieţi atunci când nu există alternativă”, a explicat Brennen.

Deşi nu există o opoziţie veritabilă faţă de desemnarea lui Brennan la conducerea agenţiei americane de informaţii, cele mai delicate întrebări au venit chiar din partea democraţilor preşedintelui Barack Obama. Oficialul urmează să fie audiat în curând de plenul Senatului.