Candidatul lui Donald Trump la Curtea Supremă, acuzat de agresiune sexuală

Candidatul conservator al lui Donald Trump la Curtea Supremă a făcut obiectul unei mărturii publice a unei femei care-l acuză de agresiune sexuală în anii '80, pe când era liceean - o întorsătură care ar putea să perturbe confirmarea acestuia de către Senatul american.

17 sept. 2018, 06:53
Candidatul lui Donald Trump la Curtea Supremă, acuzat de agresiune sexuală

Magistratul conservator, un fost consilier al fostului preşedinte George W. Bush, judecătorul Brett Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, contestă categoric acuzaţiile.

Democraţii au reacţionat imediat, cerând amânarea votului de confirmare al Senatului asupra candidaturii sale.

Miza este mare. Brett Kavanaugh ar putea – dacă este confirmat în acest post pe viaţă – să răstoarne timp de cel puţin o generaţie echilibrul Curţii Supreme. Ea este însărcinată, în Statele Unite, să tranşeze în probleme care împart profund societatea – precum avortul sau armele.

Republicanii dispun de o foarte fragilă majoritate – de 51 la 49 de voturi – în Senat, care are ultimul cuvânt de spus asupra candidaţilor desemnaţi de preşedintele american. Deja sub lupă, reacţia a două senatoare republicane care apără dreptul la avort va fi foarte atent urmărită în zilele următoare.

Cu două luni înaintea alegerilor parlamentare prin care republicanii ar putea pierde majoritatea în Congresul american, Casa Albă şi republicanii nu au timp de pierdut.

Însă mărturia lui Christine Blasey Ford publicată duminică de ziarul The Washington Post (WP), ar putea să deraieze un proces care se anunţa rapid.