Canicula continuă, dar pot apărea şi furtuni scurte. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Următoarele trei zile vor fi caracterizate de o vreme caniculară, însă vântul şi ploile vor mai răci atmosfera. Acest sfârşit de săptămână va fi unul perfect pentru un mini-vacanţă la mare sau la munte, vremea aici fiind potrivită pentru relaxare şi distracţie.

26 iul. 2013, 13:10
Canicula continuă, dar pot apărea şi furtuni scurte. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Sâmbătă va fi vreme călduroasă în cea mai mare parte a ţării. În Oltenia şi Banat, după-amiaza, local va fi caniculă, iar indicele temperatură umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul de 80 al disconfortului termic. Iar temperaturile la scara întregii ţări pornesc de la 25 de grade doar în nordul Moldovei, în timp ce în vestul şi sudul Olteniei, după prânz, se ating 36….37 de grade la umbră. Cât despre nori şi câteva averse cu fulgere şi tunete, acestea sunt de aşteptat abia după-amiază şi doar în estul şi sud-estul ţării, ca şi la munte. În rest, cer aproape senin şi soare torid întreaga zi. Puţină răcoare aduce însă vântul, care se arată mai sprinten în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, precum şi în zona montană înaltă.

În Capitală, sâmbătă, soarele predomină mare parte din zi, destul cât să adune aproximativ 32 de grade în termometre la amiază şi abia spre seară se adună câţiva nori, însă condiţiile de ploaie rămân reduse, iar vântul destul de potolit.

Duminică, locuitorii din vestul şi sud-vestul ţării vor avea de îndurat o zi caniculară, căci disconfortul termic va fi accentuat, depăşind pragul critic de 80 în Oltenia, Banat şi Crişana, dar local şi în Muntenia şi sud-vestul Transilvaniei. Iar la amiază temperatura aerului va avea valori de la 28 de grade în nordul Moldovei şi 37 de grade în regiunile sud-vestice. Iar soarele străluceşte pe tot parcursul zilei şi doar în zona Carpaţilor Orientali, după-amiază, se adună câţiva nori ce numai izolat lasă averse însoţite de descărcări electrice.

În Bucureşti, duminică se anunţă o zi fierbinte. La amiază vor fi 34…35 de grade la umbră, pe fondului cerului perfect senin şi fără adiere de vânt. În cazul în care totuşi ne aventurăm sub soarele arzător, medicii ne sfătuiesc să nu uitam ochelarii de protecţie şi o pălărie.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE TREI LUNI

Săptămâna care urmează nu aduce vreo răcorire, dimpotrivă, luni va fi cea mai fierbinte zi din acest episod canicular, locuitorii din vestul, sudul şi centrul ţării vor avea de îndurat un disconfort termic ridicat, maximele zilei sunt mult prea ridicate chiar şi pentru luna lui cuptor, cu 7…8 grade mai mari decât ar trebui la sfârşit de iulie. Vorbim despre temperaturi de peste 30 de grade în toate regiunile şi doar pe litoral poate, un grad mai puţin, în timp ce în vestul şi sud-vestul ţării mercurul din termometre se ridică spre 38, izolat 39 şi posibil chiar 40 de grade. Cât despre ploi, doar izolat şi trecător, după-amiază, în zona Carpaţilor Orientali cad câteva averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, soarele torid va străluci întreaga zi nestingherit de nori, iar disconfortul termic va fi accentuat în toate zonele de câmpie din ţară, iar la nivel local si în cele de deal şi podiş.

În Bucureşti, vârful de caniculă se va atinge luni, când termometrele vor indica 36…37 de grade la umbră. Cerul va rămâne senin, soarele puternic nu va fi deloc umbrit şi nici vântul nu va avea vreo adiere, săptămâna începe cu o zi toridă.

Marţi, canicula se restrânge spre sud, iar ploile cu tunete şi fulgere se înmulţesc în nordul, centrul, estul şi sud-estul ţării, unde vorbim despre averse izolat importante cantitativ şi posibil chiar grindină. Vântul devine şi el tot mai alert, la început în regiunile vesice, apoi şi în restul teritoriului, iar temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în nordul Moldovei şi 38 de grade în sudul ţării.

Iar în următoarele câteva zile vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, şi doar trecător mai cad averse însoţite de fenomene electrice, izolat, îndeosebi în zona montană.

Vremea de sâmbătă de la mare are uşoare accente neprietenoase faţă de turişti. Dar e cald, iar ploile anunţate de meteorologi pentru litoralul românesc nu sunt prea insistente. Norii lasă doar în trecere ceva ploi slabe, desigur, cu tot alaiul de fenomene electrice obişnuit, iar vântul se agită doar pe durata ploilor. Maximele însă nu sunt deloc motiv de supărare. Se ating între 26 şi 29 de grade Celsius, iar apa mării ţine şi ea pasul cu sezonul estival adunând între 21 şi 25 de grade Celsius. Ziua de duminică ne va face să regretăm adânc faptul că weekendul se încheie, pentru că soarele nu se prea mai întâlneşte cu norii, vântul se domoleşte, iar maximele urcă nesperat de mult chiar şi pentru luna lui Cuptor. Vor fi între 28 şi 31 de grade, uşor cam multe faţă de normă, în timp ce apa mării îi va răcori pe turişti cu cele 21-25 de grade anunţate la ţărm.

Norii fac loc soarelui peste crestele montane sâmbătă, dar după-amiază strâng rândurile şi spală atmosfera cu ceva ploi de vară prin Carpaţii Orientali şi estul celor Meridionali. Vântul se intensifică şi el pe platourile înalte, dar putem spune că este binevenit, având în vedere maximele în creştere, urmând să atingă valori de la 16 grade pe Ceahlău, 22 la Păltiniş şi Predeal, până spre 25 Stâna de Vale. Duminică, vremea este încă şi mai agreabilă. Drumeţiile pe cărări de munte nu vor fi deranjate de ploi decât după masă fugitiv prin Carpaţii Orientali. Vântul însă nu mai supără pe nimeni, iar temperaturile continuă să crească.

Sâmbătă, în Transilvania soarele străluceşte cu putere întreaga zi şi doar în estul regiunii se mai ascunde după câte un nor rătăcit, dar nici vorba despre vreun strop de ploaei. Prin urmare, la amiază termometrele vor indica 28 de grade în Braşov, 30 la Sibiu şi Cluj Napoca şi chiar 33 de grade la Alba Iulia, zi fiebinte de mijloc de vară.

Nici spre nord-vest nu este mai răcoare, soarele predomină şi aici, iar temepratura aerului atinge 30 de grade în Baia Mare şi 32 în Oradea.

Banatul este şi sâmbătă la un pas de caniculă, nu se perindă niciun nor pe cer, doar soare fierbinte întreaga zi. Vântul rămâne şi el potolit, aşa că după prânz vor fi 34 de grade la Timisoara şi 32 la Reşiţa.

În Oltenia către orele prânzului disconfortul termic este tot mai accentuat, ziua este deplin însorită şi nici vorba de vreo ploaie răcoroasă ori vreo pală de vânt, aşa că la amiază vorbim de caniculă spre Lunca Dunării, dar nici în rest nu e mai răcoare. Vor fi 34 de grade în Craiova şi Drobeta Turnu Severin, şi chiar la deal, în Târgu Jiu sau în Râmnicu Vâlcea, se ating 32 de grade.

Zi călduroasă şi în Muntenia anunţă meteorologii, soare pe săturate, dar şi vânt mai alert în estul regiunii, acesta este tabloul meteo al zilei. Iar amiaza vine cu temperaturi pe măsura lunii lui Cuptor, 31 de grade în Ploieşti şi Brăila, 32 la Piteşti şi 33 la Giurgiu şi Alexandria.

În Dobrogea soarele se mai ascunde după câte un nor, vântul este şi el din când în când mai agitat, dar ziua pe ansamblu rămâne destul de plăcută, cu temperaturi la amiază de 28 de grade la Constanţa şi 30 la Tulcea.

Moldova este regiunea cu cel mai plăcut regim termic, 29 de grade vor fi la Galaţi şi 27 la Vaslui şi Iasi şi 25 la Suceava. Iar cele câteva ploi de scurtă durată sunt aşteptate, mai ales către zona de munte.