CANICULĂ în Europa. Incendii de vegetaţie în Grecia şi Franţa. Zeci de persoane, în pericol VIDEO

Fenomene meteo extreme în întreaga lumea. Vecinii maghiari se topesc sub un nou val de căldură, în timp ce canicula a provocat incendii de vegetaţie puternice în Grecia şi Franţa. În tot acest timp, Japonia este măturată de un taifun.

18 iul. 2015, 05:58
CANICULĂ în Europa. Incendii de vegetaţie în Grecia şi Franţa. Zeci de persoane, în pericol VIDEO

Zeci de pompieri din Grecia s-au luptat să stingă flăcările care se extind cu repeziciune din cauza temperaturilor ridicate şi a rafalelor puternice de vânt, potrivit România TV. Mai multe case au fost evacuate ca măsură de precauţie, iar câteva persoane au ajuns la spital intoxicate cu fum. Pârjolul ameninţă casele de la periferia capitalei.

Sâmbătă dimineaţă, cinci sate din regiunea Laconia, în sudul peninsulei, au fost evacuate. Paza de Coastă greacă a trimis mai multe vase să salveze 100 de turişti blocaţi pe plajă.

Vecinii unguri se topesc sub un val de căldură fără precedent. 12 dintre cele 19 judeţe ale Ungariei sunt sub cod roşu de caniculă, în timp ce restul se află sub cod portocaliu. Va fi cod roşu în toată ţara, fără excepţie, iar temperaturile vor ajunge şi la 39 grade Celsius.

Mai cald este, însă, în Franţa, unde mercurul din termometre a urcat până la 40 de grade Celsius în mai multe oraşe. Autorităţile au emis cod portocaliu de caniculă în regiunea Rhone, din sud-estul ţării.

Temperaturile ridicate au provocat un incendiu de vegetaţie în departamentul învecinat, En. Circa 200 de hectare au fost distruse deja de flăcări, iar pompierii se luptă de ore bune să îl stingă. 150 de oameni au fost mobilizaţi în zonă, ajutaţi de avioane.

Între timp, Japonia a fost lovită de un taifun puternic. Cel puţin 350.000 de oameni au fost evacuaţi din sudul arhipeleagului înainte ca taifunul, însoţit de rafale de vânt de până la 185 de kilometri pe oră, să ajungă pe uscat. Autorităţile au avertizat populaţia că furtuna va provoca valuri periculoase şi descărcări electrice.

Citeşte şi: ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Valul de căldură a crescut considerabil numărul de decese