Canicula nu părăseşte Europa. Temperaturile continuă să crească

Mercurul din termometre va urca din nou, joi, până la valori foarte ridicate de temperatură pe continentul european, unde mai multe recorduri de căldură pentru luna iunie au fost deja doborâte.

27 iun. 2019, 07:01
Canicula nu părăseşte Europa. Temperaturile continuă să crească

În Spania, canicula, însoţită de vânturi violente, a condus la propagarea unui incendiu de pădure în Catalonia (nord-est). 3.500 de hectare au fost devastate în Torre del Espanol, unde temperatura a atins miercuri valoarea de 35 de grade Celsius. Excepţional prin caracterul său precoce, acest val de căldură urmează să se înrăutăţească joi şi vineri, iar nopţile vor rămâne, de asemenea, foarte călduroase, potrivit prognozelor.

În Franţa, „un impact sanitar al căldurii” a început să se facă simţit, conform unui responsabil pentru sănătate, Jérôme Salomon, care a declarat că s-a înregistrat o creştere a numărului de apeluri la serviciile de urgenţă şi a ”episoadelor de disconfort”, informează Agerpres.

Miercuri, atmosfera sufocantă din marile oraşe europene a încins spiritele – un şofer de scuter a fost oprit de poliţia germană din Brandenburg pentru că se deplasa în trafic dezbrăcat. Cu toate acestea, el purta cască. Totodată, temperaturile deosebit de ridicate au stârnit controverse şi în oraşul german München unde se poartă discuţii aprinse cu privire la dreptul persoanelor de sex feminin de a face topless în locurile publice, după ce angajaţii unei companii de pază cu care municipalitatea are contract le-au cerut femeilor cu piepturile dezgolite aflate pe marginea râului Isar să se acopere.

Recordul de temperatură pentru luna iunie în Germania – de 38,5 grade Celsius, stabilit în 1947 – a fost doborât miercuri după ce s-au înregistrat 38,6 de grade Celsius în oraşele estice Coschen şi Bad Muskau, potrivit serviciul naţional de meteorologie.

În Polonia, un record de căldură pentru această lună – 38 de grade Celsius, în Wroclaw, în 1935 – a fost doborât miercuri când s-au înregistrat 38,2 grade Celsius în Radzyn (sud-vest), potrivit Agerpres

Valori record au fost consemnate, de asemenea, în Republica Cehă – 38,9 grade Celsius -, dar şi în Austria – 36,7 grade în Innsbruck (Tirol). Din cauza căldurii excesive, celebrii cai de atelaj care transportă în special turişti în această zonă austriacă au fost lăsaţi să se odihnească.

În Spania, agenţia meteorologică Aemet a plasat miercuri în alertă portocalie (risc semnificativ) cinci provincii nordice. Televiziunea publică TVE a numit acest episod de căldură „săptămâna de infern”. Vineri situaţia este aşteptată să se înrăutăţească, 33 dintre cele 50 de provincii urmând să fie în alertă din cauza valorilor de temperatură care ar putea ajunge la 44 de grade Celsius – de exemplu în oraşul Girona din Catalonia, potrivit prognozelor, potrivit Agerpres.

În Franţa, temperaturile au urcat din nou miercuri, iar 78 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu. Météo France a evocat un „episod fără precedent prin intensitatea şi precocitatea sa (care nu a mai fost înregistrat) din 1947”. Se estimează că „recordurile lunare vor fi cel mai probabil doborâte”. Un val de caniculă consemnat în Franţa în anul 2003 a provocat o supramortalitate de 15.000 de persoane, motiv pentru care media au difuzat mesaje de prudenţă, redate inclusiv în mijloacele de transport în comun şi pe panourile publicitare.

În Grecia, numeroase municipalităţi se tem de posibilitatea izbucnirii unor incendii, alimentate de vânturile violente şi fierbinţi dinspre Africa. Această ţară este încă marcată de incendiul mortal din Mati, de anul trecut, care a lăsat în urmă o sută de morţi.

La Geneva, parada ocazionată de Sărbătoarea Şcolilor, prevăzută miercuri, a fost anulată. Şi şcolile din Luxemburg vor rămâne închise, potrivit Agerpres.

Europa de Est este, de asemenea, afectată de caniculă. Autorităţile lituaniene au anunţat că nu recomandă utilizarea ambarcaţiunilor pe anumite râuri din cauza nivelului scăzut al acestora.

”Temperaturile la nivel global sunt în creştere din cauza schimbărilor climatice, de aici probabilitatea producerii unui val de căldură extremă”, a declarat Len Shaffrey, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Reading (Marea Britanie). Potrivit Institutului de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, toate verile cele mai fierbinţi din Europa, consemnate după anul 1500, au fost înregistrate în cursul secolului XXI.