Canicula poate fi fatală animalelor de companie. Temperatura periculoasă pe timpul verii pentru câini. Când nu trebuie să ieși cu câinele afară, la plimbare

Pe timp de caniculă, animalele noastre de companie necesită îngrijire specială pentru a fi în siguranță la temperaturi ridicate. Acest lucru poate duce la modificarea planului curent al zilei.
Filip Stan
05 iul. 2025, 10:45
Canicula poate fi fatală animalelor de companie. Temperatura periculoasă pe timpul verii pentru câini. Când nu trebuie să ieși cu câinele afară, la plimbare

Medicii veterinari recomandă hidratare şi hrană adecvată pentru câini în perioadele caniculare atunci când la nivelul solului temperaturile pot ajunge până la 40 şi chiar 50 de grade Celsius la nivelul asfaltulkui din aglomerările urbane.

Potrivit specialiştilor, în perioadele cu valori termice ridicate, proprietarii de câini trebuie să ia măsuri stricte pentru a le proteja viaţa. Sunt recomandate plimbările la primele ore ale dimineţii, pentru evitarea disconfortului termic, şi seara, atunci când temperaturile mai scad cu câteva grade, iar durata „sejurului” scurtată.

Pe măsură ce temperaturile continuă să crească în perioada următoare, organizațiile de protecție a animalelor lansează apeluri ferme către stăpânii de câini, cerându-le să fie extrem de atenți la momentul și condițiile în care își scot patrupedele la plimbare.

Meteorologii anunță „tsunami” de caniculă în România! Când vor reveni temperaturile la normal

Evident,cea mai lungă plimbare din timpul zilei ar trebui să fie planificată dimineața sau seara, când căldura este cel mai puțin împovărătoare pentru câinele nostru. Celelalte ieșiri ar trebui să fie cât mai scurte posibil sau evitate. Amintește-ți că efortul fizic crește riscul supraîncălzirii, prin urmare, antrenamentul intensiv ar trebui să fie limitat în timpul verii. Traseul plimbărilor noastre ar trebui, de asemenea, să fie bine gândit.

Asigură-i câinelui cât mai multă umbră posibil. Suprafețele de asfalt se încălzesc foarte tare în lumina directă a soarelui și apoi se răcesc foarte încet. Merită să ținem minte asta, deoarece pernițele sensibile ale patrupezilor noștri pot fi arse sever din această cauză. La fiecare plimbare, trebuie să ai cu tine niște apă rece pentru câinele tău. Pe piață există recipiente pentru apă comode pentru astfel de ocazii, ceea ce ușurează asigurarea apei pentru animalul nostru de companie în orice situație. Dacă animăluțul nostru trebuie să meargă la plimbare în botniță, merită să investim într-una cu structură fiziologică. Îi va permite câinelui să bea fără să o scoată, iar principalul său avantaj este că permite gâfâitul.

Câinii transpiră doar foarte puțin în jurul pernițelor labelor, iar metoda lor de răcire este prin eliberarea intensivă de căldură împreună cu vaporii de apă prin sistemul respirator. Din acest motiv, utilizarea așa-numitelor botnițe veterinare în timpul plimbărilor, adică cele care strâng botul de jur împrejur, sunt periculoase pentru sănătatea și viața patrupedului.

Plimbarea pe căldură extremă, un pericol pentru câini

Într-un mesaj distribuit pe rețelele sociale, Scottish SPCA avertizează: „Mai mulți câini mor din cauza plimbărilor pe caniculă decât în mașini supraîncălzite.”

Organizația atrage atenția că temperaturi aparent moderate, precum 21°C, pot deveni periculoase, în special pentru câinii de talie mare, pentru cei în vârstă, cățelușii sub 6 luni, rasele brahicefalice (cu bot scurt, precum Bulldogul sau Pugul) sau animalele supraponderale.

Recomandări.  Când este sigur să-ți scoți câinele afară?

Conform ghidului oferit de specialiști:

  • Sub 20°C: în general sigur pentru toate rasele.
  • 21–23°C: risc moderat, în special pentru câinii mari.
  • 26°C: risc crescut pentru majoritatea câinilor.
  • Peste 29°C: condiții considerate potențial fatale pentru multe rase, indiferent de talie.

De asemenea, Scottish SPCA recomandă ajustarea riscurilor în funcție de factori precum umbra disponibilă sau accesul la apă.

„Minus un punct de risc dacă zona e umbrită și există apă”, se menționează în ghid.

Postarea a stârnit reacții rapide din partea iubitorilor de animale. Unii stăpâni spun că au deja ritualuri de siguranță, precum testarea asfaltului cu mâna sau piciorul înainte de a scoate câinele afară. „Dacă nu pot merge desculță, nici ea nu ar trebui”, este de părere o internaută. Alții spun că își mută plimbările la primele ore ale dimineții sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute.

În plus, se recomandă pauze dese, hidratare la fiecare 15–20 de minute, și evitarea hrănirii sau administrării de apă în timp ce câinele gâfâie intens – gest care poate duce la balonare sau vomă.

 

Ce rase de câini sunt mai predispuși la supraîncălzire?

Unii câini sunt deosebit de vulnerabili la efectele negative ale razelor solare. Trebuie să li se acorde o atenție deosebită puilor, seniorilor, precum și animalelor bolnave și obeze. Câinii de talie mică se supraîncălzesc mult mai repede decât câinii mai mari, de aceea, toate măsurile de precauție sunt deosebit de importante pentru ei. Înainte de perioada de vară, patrupezii noștri cu păr lung ar trebui să fie tunși mai scurt, păstrând totuși o lungime suficientă a părului pentru a proteja pielea de lumina directă a soarelui. Pielea animalelor noastre de companie este foarte sensibilă, în special la exemplarele albe. Rasele fără blană necesită chiar și creme de protecție pentru a preveni arsurile solare.

Vara și călătoria câinelui cu mașina

Călătoria cu mașina pe timp de caniculă, mai ales fără aer condiționat, poate fi foarte împovărătoare pentru un câine. Cel mai bine este să o planificăm seara sau dimineața. Avem nevoie de o sursă de apă pentru animalul nostru de companie și de opriri frecvente în locuri umbrite pentru a permite animalelor noastre să se rehidrateze și să se răcorească. Merită să instalați jaluzele auto la ferestre, ceea ce va reduce încălzirea interiorului vehiculului. Când conduceți rapid, ferestrele larg deschise pot contribui la îmbolnăvirea câinelui nostru, așa că ar trebui să căutați mijlocul de aur între riscul supraîncălzirii și expunerea câinelui la curenți puternici de aer. În niciun caz nu trebuie să lăsați animalele singure în mașină în timpul caniculei, chiar și o scurtă ședere într-un spațiu închis încălzit la 60-70 grade C poate fi un pericol de moarte pentru animalul nostru de companie.

Amendă de 10.000 de lei pentru românii care au câini. Regula obligatorie a cărei nerespectare este sancționată dur

Care sunt simptomele supraîncălzirii la câine?


Este foarte important să urmărim animalul nostru. Fiecare își cunoaște cel mai bine câinele și este capabil să observe primele semne alarmante ale insolației. În caz de supraîncălzire, primul lucru pe care îl putem observa este gâfâitul intens și respirația rapidă, în mod evident mai superficială decât de obicei. Câinele vrea să scape de excesul de căldură în acest fel, dar este o metodă mult mai puțin eficientă decât transpirarea. De asemenea, se accelerează ritmul cardiac și, după examinarea membranelor mucoase, putem observa uscăciunea și schimbarea culorii lor (acestea sunt adesea gri sau albastre). În acest caz, trebuie să duceți câinele într-un loc răcoros cât mai repede posibil și să începeți să-i răcoriți treptat corpul. Dacă patrupedul este conștient, îi dăm apă rece. Dacă este inconștient, așezați-l astfel încât gâtul să fie drept pentru a facilita respirația. Udăm câinele cu apă călduță, nu rece ca gheața, pentru a evita șocul termic. Apoi, câinele răcorit în prealabil trebuie transportat imediat la cel mai apropiat medic veterinar pentru asistență profesională.

Păstrând măsurile de precauție corespunzătoare, ne putem bucura de vremea frumoasă de vară împreună cu animalul nostru de companie. Cu toate acestea, trebuie să supraveghem întotdeauna comportamentul patrupedului și să nu subestimăm riscul supraîncălzirii, în special în vehiculele închise.

Medicii veterinari recomandă hidratare şi hrană adecvată pentru câini în perioadele caniculare atunci când la nivelul solului temperaturile pot ajunge până la 70 de grade Celsius.

Potrivit specialiştilor, în perioadele cu valori termice ridicate, proprietarii câinilor trebuie să ia măsuri stricte pentru a le proteja viaţa. Sunt recomandate plimbările la primele ore ale dimineţii, pentru evitarea disconfortului termic, şi seara, atunci când temperaturile mai scad cu câteva grade.

Iată sfaturile date de medicul veterinar Stelian Ţigară:

 

  • La câini şi pisici, trebuie să le asigurăm condiţiile de microclimat optime în sezonul cald, în perioadele cu caniculă pentru a preîntâmpina stările de deshidratare.
    Trebuie să evităm zonele cu temperaturi ridicate, spaţiile neaerisite,
    Nu este de dorit ca animalele să fie expuse direct la aparatul de aer condiţionat.
    Trebuie să le asigurăm temperaturi ca pentru noi, undeva la 24-28 de grade.
    Se asigură spaţii bine aerisite şi hidratare curentă.
    Se evită alimentaţia cu produse greu de digerat şi alimentele cu grăsimi în exces. Mâncarea pe cât posibil să fie procesată, uşor de digerat.
    La câini trebuie evitate deplasările în momentele critice ale zilei, în principal vizăm perioadele răcoroase, mai ales dimineaţa şi seara foarte târziu când temperaturile mai scad.

„Am văzut nenumărate cazuri când proprietarii ies cu ei la plimbare, pe asfaltul încins la 60-70 de grade Celsius, li se ard pernuţele, tegumentele prin expunerea directă. Nu mai vorbim de expunerea directă la soare când se ajunge la hipertermie şi acolo lucrurile degenerează cu deshidratare severă şi se ajunge la cazurile când trebuie să intervenim pentru a reechilibra hidroelectrolitic.

Apar tulburări în special la pacienţii vârstnici, unde ne putem confrunta pe lângă patologiile preexistente la pacienţii cardiaci cu patologii asemănătoare nouă”, a declarat medicul veterinar.

La câinii fără stăpân trebuie să avem grijă, devin mai imprevizibili în perioada aceasta, dar şi la ceilalţi câini cu stăpân care sunt duşi la plimbare în parc”, a subliniat specialistul.

Pentru a evita efectele caniculei, medicul veterinar recomandă proprietarilor să respecte programările la cabinet astfel încât patrupedele să nu fie expuse timp îndelungat la soare ori în spaţii aglomerate.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 6 iulie 2025. Vărsătorului i se îndeplinesc dorințe
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Indecizia le conduce viața. Zodiile care te scot din minți
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cărora le expiră permisul de conducere. Se acordă doi ani în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african