Prognoza pentru următoarea perioadă:
21 – 28 iulie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toată țara. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sud-estice și excedentar în restul teritoriului.
Rupere de nori şi vineri, a fost emis deja COD ROŞU. ANM a actualizat harta intemperiilor
28 iulie – 4 august
Valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general excedentar în jumătatea de nord a țării și apropiat de normalul acestei săptămâni în restul teritoriului, anunţă ANM.
4 – 11 august
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice și în jurul celor normale în restul teritoriului. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în vestul și local în sudul țării și apropiat de normalul perioadei în restul teritoriului.
11 – 18 august
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sud-vestice și în jurul celor normale în restul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul și sud-vestul țării și apropiat de normalul perioadei în restul teritoriului.
Roxana Bojariu: „Valurile de caniculă tot mai timpurii sunt provocate de încălzirea globală”
Valurile de caniculă tot mai timpurii sunt provocate de încălzirea globală, spune Roxana Bojariu, precizând că din același motiv acestea se prelungesc cât mai târziu spre toamnă.
„Noi suntem cumva la periferia cupolei de căldură. Am avut și noi acele zile foarte călduroase, cu stres termic. Și la noi s-a înregistrat, la Calafat, o temperatură de peste 40°C, dar oricum nu am avut intensitatea valului de căldură ca în sud-vestul Europei. Este și o declanșare relativ timpurie, deși anul trecut primul val de căldură a fost chiar mai timpuriu decât acesta. Este o caracteristică a încălzirii globale, pe lângă intensitatea și creșterea frecvenței valurilor de căldură și declanșarea lor mai timpurie, pe de o parte, iar pe de altă parte prelungirea și declanșarea lor în spre toamnă. Am avut acum 2 ani, cred, un val de căldură în a 2-a parte a lunii octombrie, deci temperaturi peste 35° în a 2-a jumătate a lunii octombrie în zona țării noastre. Un lucru deosebit pe care însă s-ar putea să-l vedem din ce în ce mai des, așa cum vom vedea valuri de căldură timpurii în iunie și în anii și deceniile care vin, din păcate. Dar valurile de căldură sunt de obicei întrerupte pe perioade limitate în timp, dar cu precipitații foarte abundente, cum le vedem acum și cu manifestăeri severe, intensificări de vânt. Fenomenele sunt naturale, dar mai intense,” a precizat Roxana Bojariu.