CANICULĂ EXTREMĂ.Autorităţile au luat MĂSURI de URGENŢĂ: În weekend e posibil emiterea unui nou COD PORTOCALIU

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, noi avertizări cod portocaliu şi cod galben de caniculă, valabile în următoarele două zile. În aceste condiţii, autorităţile au luat măsuri de urgenţă pentru protecţia cetăţenilor în aceste zile de foc. Mai mult, în weekend este posibil să fie emis un nou cod portocaliu de temperaturi extrem de ridicate.

23 iul. 2015, 10:09
CANICULĂ EXTREMĂ.Autorităţile au luat MĂSURI de URGENŢĂ: În weekend e posibil emiterea unui nou COD PORTOCALIU

„Având în vedere avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie de cod portocaliu şi cod galben în următoarele zile urmează o perioadă caniculară cu temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat. Din informaţiile oferite de specialiştii ANM, în cursul zilei de vineri, temperaturile vor fi uşor mai scăzute, însă de sâmbătă şi duminică, temperaturile ridicate vor reveni, fiind posibil emiterea unui nou cod portocaliu şi pentru alte regiuni ale ţării„, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Citeşte şi VAL de CANICULĂ EXTREMĂ în România. INDICELE TERMIC a depăşit pragul CRITIC. Sfaturi pentru zilele de foc

În aceste condiţii, din dispoziţia viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, structurile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele aflate sub avertizările meteo de caniculă au fost mobilizate, astfel încât împreună cu autorităţile locale să fie pregătite să intervină cu promtitudine în sprijinul şi pentru protecţia cetăţenilor.

„De asemenea, conform planului comun de acţiune al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, au fost luate toate măsurile pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă, transportul apei potabile acolo este nevoie, precum şi pentru prevenirea şi intervenţia operativă în cazul apariţiei incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

O atenţie deosebită va fi acordată în aceste zile asigurării asistenţei medicale specializate pentru persoanele cu afecţiuni ce pot fi agravate de caniculă şi pentru categoriile vulnerabile, respectiv copiii, bolnavii cronici şi persoanele în vârstă.

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile

În toate judeţele aflate sub avertizare meteo de caniculă, comitetele judeţene şi locale pentru Situaţii de Urgenţă au identificat spaţii climatizate, unde oamenii să poată avea acces.

La nivelul întregii ţări au fost amplasate peste 1.000 de puncte de acordare a primului ajutor şi de distribuire a apei potabile, iar în cele şase judeţe din vestul ţării aflate sub avertizare de cod portocaliu sunt aplasate 131 de astfel de puncte.

În judeţele Satu Mare, Arad, Bihor, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt pregătiţi de intervenţie peste 100 de pompieri şi paramedici, iar la nivelul întregii ţări, au fost mobilizate aproximativ 5.000 de efective ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă cu peste 2.500 de mijloace tehnice.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne are pregătite elicopterele SMURD pentru preluarea urgenţelor medicale, precum şi alte aeronave de intervenţie care pot fi ridicate în orice moment de la sol dacă situaţia o va impune.

AVERTIZARE DE CANICULĂ. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, un cod portocaliu de caniculă în mai multe judeţe din vestul ţării. De asemenea, joi şi vineri rămâne în vigoare şi un cod galben de caniculă valabil în majoritatea regiunilor.

Citeşte şi Încă DOUĂ ZILE de FOC. Meteorologii au emis COD PORTOCALIU de CANICULĂ în mai multe judeţe din ţară