Cannes 2012: între Monroe şi Hollande

Festivalul de Film de la Cannes este în plină desfăşurare. Cea de a 65-a ediţie are un aer vintage, aducând parfumul şi strălucirea seducătoarei Marilyn Monroe. Organizatorii spun că au ales ca în 2012 imaginea festivalului să fie Marilyn care la 50 de ani de la moartea rămâne un simbol, nu doar al cinematografiei universale dar şi a celei contemporane, un icon al eleganţei, misterului şi seducţiei, de la care tinerele actriţe de azi au ce învăţa.

18 mai 2012, 09:52
Cannes 2012: între Monroe şi Hollande

Anul acesta nu doar posterul oficial, prezentând-o pe Marilyn, în anul 1956, când împlinea 30 de ani, domină pe Croisette ci şi actuala dimensiune  din politica franceză. Noul concept lansat de François Hollande, cel al unui preşedinte normal, este urmat şi de Cannes. De-a lungul timpului, fiecare preşedinte care a prezidat juriul festivalului a impus ediţiei respective trendul său-politic, tiranic, excentric. Ediţia de anul acesta este condusă de cineastul italian Nanni Moretti. Presa franceză spune că acesta este o personalitate asemănătoarea cu cea a lui  Hollande. Un om normal şi mai ales discret, dar extrem de exigent, Nanni Moretti nu agrează latura de divertisment a festivalului, mai ales dimensiunea sa “bling bling”, jurnaliştii francezi făcând aluzie la ex-Sarkozy.
Nanni Moretti , preşedintele juriului din 2012 de la Cannes nu a dorit să locuiască la celebrul Carlton, “stupul” unde trag toate vedetele international  care vin în acestă perioadă la eveniment. Moretti locuieşte la un hotel modest de pe Croisette, un loc unde se poate concentra asupra activităţii sale ca preşedinte şi mai ales a responsabilităţilor pe care le are. “Sunt un preşedinte democrat” le-a spus el jurnaliştilor.

Aşa avem o ediţie cu un preşedinte democrat dar care nu se fereşte să fie şi impopular prin temperamental său discret. În ciuda acestei atmosfere, cea de a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes  nu este lipsită de controverse, care de data acesta vin tocmai din Canada. Recent un journalist de la Radio Canada, a spus în emisiunea sa, că “anul acesta Festivalul de la Cannes are vârsta de pensionare “. Sigur, jurnalistul nu se referă în mod special la numărul ediţiei ci la media de vârstă pe care o au creatorii care participă la competiţie. De fapt, marea nemulţumire a canadienilor a apărut după ce compatriotul lor, tânărul regizor de 20 de ani Xavier Dolan nu a reuşit, anul acesta, să intre în competiţia pentru Palme d’ Or. Un nume pe care Canada a mizat la Cannes,  Xavier Dolan a intrat  în secţiunea Quinzaine des réalisateurs, în urmă cu doi ani cu filmul  J`ai tue ma mere. În anul 2011, Dolan s-a prezentat din nou, de data acesta la secţiunea Un Certain Regard, cu filmul Amours Imaginaires. Anul acesta Xavier Dolan spera să intre în competiţia oficilaă, cu cel mai nou film al său, Laurence Anyways, doar că a rămas tot la secţiunea Un Certain Regard.

Thierry Frémaux, directorul festivalului a explicat, mai mult sau mai puţin presei canadiene că Xavier Dolan este mult prea tânăr pentru a participa la competiţia oficială. Aşa că ziariştii canadieni s-au pus pe critici aprige, reamintindu-i dlui Frémaux, că în 1989, la competiţia pentru Palme d’ Or a concurat Steven Soderberg care avea doar 26 de ani. Mult zgomot au promis canadienii pentru această ediţie a Cannes-ului, care din punctul de vedere al filmelor selecţionate se anunţă  seducătoare şi incitantă.