CANNES 2014. Palme d’Or a fost câştigat de filmul turc Winter Sleep. Vezi lista completă a premianţilor

A 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seara, cu o zi mai devreme decât era prevăzut iniţial, ca urmare a faptului că pe 25 mai se desfăşoară alegeri pentru Parlamentul European în majoritatea ţărilor UE. Regizorul român Radu Jude a primit, vineri seară, o menţiune specială pentru scurtmetrajul "Trece şi prin perete/ It Can Pass Through the Wall", în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film.

24 mai 2014, 17:19
CANNES 2014. Palme d’Or a fost câştigat de filmul turc Winter Sleep. Vezi lista completă a premianţilor

PREMIUL PALME D’OR LA FESTIVALUL DE FILM DE LA CANNES A FOST CÂŞTIGAT DE FILMUL TURC „WINTER SLEEP”.

UPDATE ora 20.50 Marele Premiu la Festivalul de la Cannes a fost câştigat de filmul italian „La meraviglie, în regia lui Alice Rohrwacher. Filmul o are în distribuţie pe adolescenta româncă Maria Alexandra Lungu, care joacă alături de Monica Bellucci şi Alba Rohrwacher. Premiul a fost înmânat de legendara actriţa italiană Sophia Loren.

UPDATE ora 20.42 Premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes a fost câştigat sâmbătă seară de americanul Bennett Miller, pentru Foxcatcher. Premiul a fost înmânat de actorul american Adrien Brody.

UPDATE ora 20.40 Premiul Juriului a fost atribuit ex-aequo filmelor Mommy, în regia lui Xavier Dolan, şi Adieu au langage, în regia lui Jean-Luc Godard.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de ruşii Oleg Negin şi Andrei Zviaginţev, pentru filmul Leviathan, în regia celui din urmă.

UPDATE ora 20.27 Actriţa americană Julianne Moore a câştigat sâmbătă seară, în absenţă, premiul de interpretare feminină la Festivalul de Film de la Cannes, pentru rolul din Maps to the Stars, în regia canadianului David Cronenberg.

UPDATE ora 20.20 Actorul britanic Timothy Spall a câştigat sâmbătă seară premiul de interpretare masculină la Festivalul de Film de la Cannes, pentru rolul din Mr. Turner, în regia lui Mike Leigh. Premiul i-a fost înmânat de actriţa italiană Monica Bellucci.

UPDATE ora 20.15 Premiul Camera d’Or pentru cel mai bun debut la Festivalul de la Cannes a fost atribuit sâmbătă seară filmului francez ‘Party Girl’, de Marie Amachoukeli-Barsacq, Claire Burger şi Samuel Theis. Premiul a fost înmânat de actriţa şi regizoarea Nicole Garcia, preşedinta juriului pentru Camera d’Or, şi de Gilles Jacob, preşedintele Festivalului de Film de la Cannes.

Radu Jude şi Cristi Puiu au fost singurii regizori român înscrişi în concurs la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Citeşte şi CANNES 2014: Câştigător Palme d’Or 2014 după o procedură secretă

Radu Jude a primit  o menţiune specială pentru scurtmetrajul „Trece şi prin perete”, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. În ceea ce-l priveşte pe Cristi Puiu, el se numără printre regizorii care au realizat filmul colectiv „Les ponts de Sarajevo”.

Citeşte şi CANNES 2014: „White God” a câştigat premiul Un Certain Regard

Vedetele au apărut deja pe covorul roşu, între ele Timothy Spall, actorul principal din pelicula „Mr. Turner”, care speră la premiul pentru cel mai bun actor, râvnit însă şi de canadianul Xavier Dolan, care la 25 de ani ar putea deveni cel mai tânăr actor care câştigă această distincţie.

Urmăriţi mai jos, ÎN DIRECT, ceremonia care are ACUM loc la Cannes